Autorica projekta Pipi Duga Čarapa ispričala se predsjednici i Škori: ‘Ova hajka je prešla svaku mjeru!’

Autorica projekta Pipi Duga Čarapa ispričala se predsjednici i Škori: 'Ova hajka je prešla svaku mjeru!'
Foto: Screenshot Youtube & Facebook

Nakon što se ovog tjedna društvenim mrežama proširila snimka iz travnja ove godine u kojoj predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović čita ulomak iz dječje knjige Pipi Duga Čarapa švedske spisateljice Astrid Lindgren, internet je doslovce “eskpodirao”.

I to ne samo u Hrvatskoj nego i u regiji, a predsjednica je, iako je objasnila da se odazvala molbi Martine Mihalić, nastavnice hrvatskog jezika koja predaje u Švedskoj, kako bi se djecu pozvalo na čitanje, postala predmetom izrugivanja. Osim Grabar-Kitarović Pipi Dugu Čarapu čitao je i predsjednički kandidat Miroslav Škoro, piše RTL.

Sada se, prvi put, javno oglasila i autorica projekta Martina Plantosar Mihalić koja je na svojem Facebooku objavila poduži post u kojem pojašnjava što je stvarno bio cilj Pipi Duge Čarape koja otkriva Hrvatsku. Ujedno se ispričala Kolindi Grabar-Kitarović i Miroslavu Škori koji su se odazvali njezinoj molbi, ali su postali dio prljave predsjedničke kampanje i hajke na vještice.

Njezin Facebook status prenosimo u cijelosti:

Ja sam Martina Mihalić i radim kao nastavnica hrvatskog jezika i kulture u Helsingborgu, Švedska.

Ja sam ta koja je pokrenula projekt “Pipi Duga Čarapa otkriva Hrvatsku”, hvalevrijedan projekt koji se razvlači po medijima posljednjih dana. Nisam željela reagirati na početku jer sam vjerovala da je to posljedica predsjedničkih izbora koji se približavaju, ali moram reagirati zbog svih učenika i nastavnika koji su sudjelovali u projektu, ali i zbog sebe jer ova “hajka na vještice” je prešla svaku mjeru.

Prvo bih željela napisati nešto o medijima u “regiji2. Mislim da bi nam svima bilo bolje ne komentirati situacije u tuđem dvorištu jer imamo dosta i u svom i zato se ne želim osvrtati na pisanje medija u susjedstvu.

Projekt je zamišljen da se lutkica Pipi Duga Čarapa pošalje u Hrvatsku i da se njezine avanture zabilježe u dnevnik koji je prati, ali i na nastavnoj platformi eTwinning da bi svi sudionici mogli pratiti putovanje i uživati. Cilj projekta je potaknuti čitanje i glasno čitanje jer smo svjesni da djeca i mladi sve više vremena provode na društvenim mrežama a sve manje u društvu knjige. U sklopu tog projekta uputila sam molbu na nekoliko adresa da nam glasno čitaju i ovim putem se zahvaljujem svima koji su nam izašli u susret.

U moje osobno ime, ispričavam se gospođi predsjednici i gospodinu Škori na neugodnostima koje im je prouzročila njihova uloga u našem projektu. Mislim da je sve dio prljave predsjedničke kampanje koja je već počela.

Predsjednik Republike Hrvatske je institucija koja zastupa sve Hrvate u i izvan Domovine pa tako i moje učenike, polaznike nastave materinskog, hrvatskog, jezika u Švedskoj. O politici ne želim nego mogu samo reći da je predsjednica izabrana voljom većine hrvatskih građana i to je činjenica koju ja poštujem. Medije ne zanima projekt ni kako je Pipi Duga Čarapa putovala Hrvatskom. Medije ne zanima kako je bila kod Vinceka na sladoledu, o razredu koji ju je poveo na Karneval, ni o torti koja ju je dočekala u razredu. Zanima li Vas koje biljke se mogu naći na otoku Braču? Možete li upoznati moje učenike s Etnografskim muzejom ili opisati Turopolje?

To je bio cilj projekta i mojim učenicima je bilo izuzetno zanimljivo da su “poznate” osobe čitale samo za njih, da su našli vremena samo za njih i zato im se od srca zahvaljujemo. Moramo se zapitati u kakvom društvu živimo kad se ismijavamo ljudima koji su učinili nešto dobro za djecu?! Naš projekt se nastavlja jer moje kolegice, nastavnice i knjižničarke, nisu zaboravile zbog koga smo mi u školi. To ja zovem “škola za život”. Želim Vam svako dobro svima! Srdačan pozdrav, Martina.

Ako niste čuli i vidjeli kako Kolinda Hrabara Kitarović i Miroslav Škoro čitaju Pipi Dugu Čaralu, evo prilike:

Komentari

comments