Budimir i Nikšić u Aluminiju razgovarali o opskrbi te tvornice energentima

Predsjednik FBiH Živko Budimir, predsjednik Vlade FBiH Nermin Nikšić, pomoćnik ministra energetike, rudarstva i industrije u Vladi FBiH Marinko Bošnjak te čelni ljudi nacionalnih plinskih tvrtki Hrvatske i BiH, gospoda Mladen Antunović i Adnan Kreso, u pratnji svojih stručnih savjetnika, boravili su danas u službenomu posjetu Aluminiju d.d. Mostar, gdje su ih ugostili direktor Društva Ivo Bradvica i izvršni direktor za tehničke poslove i razvitak Željko Boras.

Razlogom posjeta jest pokušaj iznalaženja dugoročnoga rješenja pitanja opskrbe energentima najvećega bosanskohercegovačkog izvoznika, s posebnim osvrtnom na trenutačno jako teško stanje u poslovanju mostarske tvornice, u koje je Aluminij doveden, u prvomu redu, poradi posljednjega poskupljenja cijene električne koju plaća Elektroprivredi HZ Herceg-Bosne, ali i poradi ponovnoga poremećaja cijene metala na svjetskomu tržištu, priopćeno je iz Aluminija d.d.

Razgovarali su o mogućnostima iznalaženja drukčijih rješenja u tomu pogledu i to s konkretnim učincima do kraja tekuće godine, a sve kako bi ukupan gubitak Aluminija, koji je na kraju prvoga tromjesečja 2012. iznosio 20 milijuna KM, u prosincu bio što je moguće manji, na što cijena struje ima presudan utjecaj.

Sugovornici su se kratko dotaknuli i pitanja postupka privatizacije i mogućnosti suradnje u nekim zajedničkim projektima, što je iznjedrilo i određene zaključke na kojima će biti rađeno u predstojećemu razdoblju.

Komentari

comments