DA SU DANAS IZBORI: Koje bi hrvatske stranke osvojile mjesta u Europskom parlamentu

DA SU DANAS IZBORI: Koje bi hrvatske stranke osvojile mjesta u Europskom parlamentu

Crobarometar, redovito istraživanje Dnevnika Nove TV, pokazuje kakvo je stanje na hrvatskoj političkoj sceni tri mjeseca prije izbora za Europski parlament, na kojima će hrvatski birači izabrati 12 eurozastupnika.

Kako piše Dnevnik.hr, Hrvatska demokratska zajednica bi, prema tom istraživanju, osvojila bi 29,6 posto potpore birača. SDP bi bio na drugom mjestu s 15,7 posto potpore birača. Živi zid je treća opcija s 9,4 posto, a Amsterdamska koalicija trenutačno uživa 7,2 posto potpore birača.

U borbu za mandate ulaze još i stranka Milana Bandića, koja ima potporu od 5 posto, a za izborni prag bori se i Most s 4,9 posto te stranka START s 4 posto.

Ostale stranke, prema istraživanju, nemaju velike šanse i sve zajedno, od ljevice do desnice, imaju 16 posto potpore, a neodlučnih je 8,3 posto birača.

Unatoč mogućim značajnim promjenama do samih izbora te činjenici da statistička pogreška uzorka može značajno utjecati na rezultate, ako trenutačno stanje analiziramo D’Hontovom metodom, po kojoj će se u konačnici raspoređivati mandati u Europskom parlamentu, vidimo da HDZ u ovom trenutku ima čvrstih 5 mandata, SDP 3 mandata, a Živi zid i Amsterdamska koalicija po jedan.

Za preostala 2 mandata bi se borili HDZ, koji u nekim kombinacijama može čak i do oba preostala mjesta, te stranke Bandić Milan 365, Most, Živi zid i START.

Komentari

comments