DEUTSCHE WELLE: Početak kraja Angele Merkel, sada je samo pitanje kad će pasti

Angela Merkel
Sada je Angela Merkel izgubila većinu i u vlastitom taboru | © Europska unija, 2018

Volker Kauder, intimus kancelarke Angele Merkel, neočekivano je izgubio izbore za šefa zastupničkoga kluba CDU-a i CSU-a. Sada je samo pitanje kada će pasti Merkel, smatra glavna urednica DW-a Ines Pohl.

Šefovi zastupničkih klubova su posebno uspješni ako rade neupadljivo. U njemačkom stranačkom sustavu su zaduženi predsjednicima stranaka osiguravati većinu među zastupnicima. Ako je predsjednica stranke pak istovremeno kancelarka, onda šef zastupničkoga kluba svojim radom praktično omogućava da vlada radi bez smetnji. Toliko o teoriji.

U praksi su smetnje oko aktualne Savezne vlade sve jače. Još su i dugi koalicijski pregovori bili praćeni intrigama, ostavkama i mogućnošću ponavljanja izbora koja je visjela nad pregovorima kao Damoklov mač. Danas, godinu dana nakon izbora, samo je pitanje vremena kada će se koalicija raspasti, a Njemačka morati krenuti u potragu za novom vladom.

Nije stvar samo u tome što se tri vladajuće stranke neprestano svađaju i što su zbog internih igrica moći prokockale ostatke povjerenja među biračima.

Sada je Angela Merkel izgubila većinu i u vlastitom taboru. Njezin dugogodišnji intimus i vječiti šef zastupničkoga kluba Volker Kauder poražen je na izborima za šefa zastupničkog kluba CDU-a i CSU-a u Bundestagu – to je ravno revoluciji na dvoru kancelarke. Sve vodi samo jednom scenariju: novim izborima u koje će Kršćansko-demokratska unija ići bez Angele Merkel, koja je 13 godina bila na kormilu Njemačke i Europe.

Izbor široj javnosti nepoznatog financijskog stručnjaka Ralpha Brinkhausa za šefa zastupničkog kluba došao je upravo u trenutku dok je Donald Trump pred Općom skupštinom UN-a po tko zna koji put verbalno napadao Njemačku. Ta dva paralelna događaja bacaju bizarno svjetlo na stanje najveće europske gospodarske sile.

Izgleda da previše zastupnika aktualnog saziva Bundestaga ne shvaća ozbiljnost situacije. Njih su birali građanke i građani kako bi se založili za dobrobit zemlje. Nisu ih birali da tjednima apstiniraju od obavljanja vlasti dok se svađaju zbog trivijalnosti i kadroviranja i da time jačaju jedino desno-populističku Alternativu za Njemačku.

Od prvog dana je ovoj vladi nedostajao zajednički politički projekt, ali još više sposobne političke figure od formata potrebnog da se Njemačka odgovorno vodi kroz teška vremena. Do ovog povijesnog utorka je jedina pouzdana veličina bila Angela Merkel, koja je odvlačila pozornost od dubokog jaza u vladajućoj koaliciji i vlastitim redovima.

Tomu je došao kraj. Zastupnici Kršćansko-demokratske unije i bavarske Kršćansko-socijalne unije nisu u utorak otjerali samo Volkera Kaudera – oni su javno demontirali saveznu kancelarku. Sada više nije pitanje je li Merkel pred krajem karijere, već samo koliko brzo će pasti. Tome će se veseliti i AfD i Donald Trump.

Izvor: Deutsche Welle.

Komentari

comments