EU traži ravnopravnost konstitutivnih naroda i građana u izbornom zakonodavstvu BiH

eu-zastave

Zemlje članice Europske unije složile su se, na hrvatski prijedlog, da se u okviru potrebne reforme izbornog zakonodavstva u BiH treba poštovati ravnopravnost konstitutivnih naroda i svih građana te zemlje, izjavio je hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier.

Ministri vanjskih poslova raspravljali su u okviru Vijeća za opće poslove o proširenju EU-a. Po prvi put se dogodilo da se zemlje članice nisu uspjele usuglasiti oko zaključaka, ali ne zbog zemalja jugoistične Europe, nego zbog Turske. Naime, Austrija je tražila da se u zaključke o Turskoj unese zamrzavanje pregovora, što nije bilo prihvatljivo za više zemalja članica, uključujući i Hrvatsku.

Umjesto zaključaka dogovoreno je da slovačko predsjedništvo objavi izjavu predsjedništva u kojoj je sadržano sve što je dogovoreno oko zaključaka, a koji nisu mogli biti prihvaćeni zbog turskog pitanja.

“Na naš prijedlog, na kojem smo zajedno radili sa slovačkim predsjedništvom te s Njemačkom i s Francuskom, da se u kontekstu reforme izbornog zakonodavstva mora poštovati ravnopravnost Bošnjaka, Srba i Hrvata te svih građana Bosne i Hercegovine. Mislim da je to važna poruka”, rekao je Stier.

U usuglašenoj izjavi pozdravlja se početak tehničkog posla na pripremama za izradu Mišljenja o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvom u EU i potiču bosanskohercegovačke vlasti na svim razinama da se aktivno posvete tom procesu i napreduju u davanju doprinosa za Mišljenje Komisije.

Također se podsjeća da će Komisija u izradi svog Mišljenja, morati obratiti posebnu pozornost provedbi presude Sejdić-Finci koja će pridonijeti uspostavi demokratskog i dobro funkcionirajućeg društva u kojem će ravnopravnost Bošnjaka, Srba, Hrvata i svih građana Bosne i Hercegovine biti zajamčena.

U prvotnom nacrtu zaključaka stajalo je samo da Vijeće podsjeća da Komisija pri izradi svog Mišljenja treba obratiti posebnu pozornost provedbi presude Sejdić-Finci.

Komentari

comments