Evo kako iz Velike Gorice gledaju na plan da se u Resniku gradi spalionica otpada

Na samoj granici s Velikom Goricom, na tri kilometra od središta Ščitarjeva, tik uz rijeku Savu i ornitološki biser, planira se nova ekološka prijetnja za Turopolje koja je digla na noge mještane zagrebačkog naselja Resnik, ali i Akciju za Turopolje.

spalionica
Nakon zatvaranja Jakuševca 2018. godine odahnut će Mičevčani, a otpad i nusprodukti njegova izgaranja zamirisat će ščitarjevskim krajem. Naime, uz zagrebački pročistač otpadnih voda u Resniku gradska uprava na čelu s Milanom Bandićem u planove je ucrtala gradnju Centra za gospodarenje otpadom čiji sporni dio je gradnja velike spalionice otpada.

Problem svoga otpada Grad Zagreb tako namjerava riješiti gradnjom spalionice kapaciteta 400 tisuća tona obrade. Iako je trend u Europi, a tako nalažu i EU direktive, recikliranje sa odvojenjim sakupljanjem otpada na kućnom pragu, u Zagrebu su odlučili svoj problem pretvoriti u pepeo. Točnije u 100 tisuća tona pepela od čega 15 tisuća tona radioaktivnog pepela koji se skladišti kao opasan otpad.

Gradnji spalionice u svome dvorištu pobunili su se stanovnici Resnika, a kako će se sama spalionica naći na samoj granici s Velikom Goricom, svoju podršku Resničanima dala je i Akcija za Turopolje te nekoliko goričkih mjesnih odbora.

Protivnici ovoga projekta ističu nekoliko zamjerki od kojih je najveća sama tehnologija „obrade“ otpada (spaljivanje) te opredijeljenost Zagreba da 25% sirovine za reciklažu spaljivanjem baci u vjetar. Vjetar koji će to zagađenje prema ruži vjetrova najviše proširiti na sjeveroistočni dio grada, ali i na potencijalni ornitološki zaštićeni zavičaj rijeke Save na velikogoričkom području. Goričani tako ne mogu bez zagrebačkog smrada – kada se zatvori Jakuševec zamirisat će resnički dimnjaci.

– Bezrezervno podržavamo sve civilizirane i demokratske napore Udruge UZOR Resnik u sprečavanju ovog iznimno opasnog projekta stvaranja novog, „goreg Jakuševca u Resniku“, i provođenja partikularnih interesnih grupacija unutar i izvan granica RH, u pokušaju provođenja novog, modernog neokolonijalizma, koji će građani i budućih generacija, kako Grada Zagreba, tako i Zagrebačke županije, zbog svega navedenog dugoročno plaćati u zdravlju, zagađenom okolišu, resursima i novcu – stoji u potpori Akcije za Turopolje i nekoliko velikogoričkih mjesnih odbora najbližih lokaciji spalionice.

– Zbog čega se ovakvi opasni objekti planiraju u blizini ornitoloških rezervata četiri vrste zaštićenih ptica o čemu je Ministarstvo zaštite okoliša donijelo Pravilnik o ciljevima i osnovnim mjerama za očuvanje ptica u područjima ekološke mreže gdje spada i Sava kod Drenja Šćitarjevskog odnosno Sava kod Hrušćice, te s drugog osnova zaštićenog arheološkog nalazišta Andautonija, odnosno i vodocrpillišta Kosnica, te da li je pribavljena odgovarajuća dokumentacija i suglasnost Županije i grada Velika Gorica – pita zagrebačku gradsku upravu Branka Genzić-Horvat iz Udruge za zaštitu okoliša Resnik.

spalionica.jpg

Sam projekt radi se bez strateškog dokumenta Plana gospodarenja otpadom Grada Zagreba, sveobuhvatne analize koja bi pokazala na koji način se najveći grad u Hrvatskoj treba uhvatiti u koštac s problemom otpada, a koji je vrlo vidljiv u obliku planine Jakuševec koja Goričanima dopunjuje pogled na Sljemensku goru.

– Bilo kakva koncepcija zasnovana na manipulaciji smećem apsolutno je neprihvatljiva civilizacijski, ekološki, moralno i financijski. Ono znači ne samo nesagledive zdravstvene i ekološke štete, već i goleme i nepotrebne troškove u teškoj ekonomskoj situaciji, te plasiranje interesa partikularnih interesnih grupacija pojedinih proizvođača prljavih tehnologija u tzv. tranzicijske zemlje – kaže iz Udruge za zaštitu okoliša Resnik.

Iz Udruge navode i da je Zakonom o održivom gospodarenju otpadom, Direktivama i Konvencijama EU kao osnovni standard usvojen sistem odvojenog skupljanja i recikliranja otpada „na kućnom pragu“ te je zakonska obveza najmanje 50% recikliranja komunalnog otpada do 2020.godine.

U Gradu Zagrebu tako su problem svoga otpada ponovno, kao i u slučaju Jakuševca, nagurali na granicu s Velikom Goricom s kojom će podijeliti ispušne plinove dimnjaka spalionice otpada pa se iz Akcije za Turopolje pitaju hoćemo li mi biti „tihi susjedi“ koje ne zanima što se događa u susjedovom dvorištu?!

Izvor: VGdanas.hr

Komentari

comments