Generalu Gotovini uručena Povelja počasnog građanina grada Zagreba

U palači Dverce održana je prigodna svečanost na kojoj su heroju Domovinskog rata generalu Anti Gotovini gradonačelnik Milan Bandić i predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Darinko Kosor uručili Povelju počasnog građanina Grada Zagreba.

gotovina_kosor_bandic

“Ova povelja počasnog građanina je čast, priznanje jednom vremenu, njegovim ljudima, braniteljima. Ja to tako doživljavam i od srca zahvaljujem. Mnogi koji su sudjelovali u ratu i dali svoju žrtvu ovo vrijeme nisu dočekali. Dozvolite da se vratim u povijest. Nametnut nam je višegodišnji rat sa svim tragedijama koje rat nosi sa sobom. Hrvatska se branila od agresije, obranila je svoj državni teritoriji i porazila agresorsku oružanu silu. Ove godine obilježavamo 20. godišnjicu operacije Oluja. Operacijom Oluja, hrvatske oružane snage oslobodile su jednu četvrtinu okupirane teritorij, te u nastavku stvorile sporazum za mirnu reintegraciju ostalog dijela okupiranog teritorija. Domovinski rat je temelj Hrvatske državnosti”, rekao je Ante Gotovina.

“Meni osobno, a vjerujem i svim zastupnicima ovog saziva Gradske skupštine, posebna je čast da je upravo za našeg mandata generalu Gotovini dodijeljena Povelja počasnog građanina. Ante Gotovina je bio jedan od onih koji su nas vodili u obrambenom ratu. Ponavljam, obrambenom, jer smo se mi branili, nismo nikoga napadali. Svojim ratnim putem pokazao je da je veliki general, a da je veliki čovjek, pokazao nam je svojim apelom da se okrenemo miru i budućnosti. Slikovito rečeno, ako je to zadnja zapovijed generala Gotovine, svi bismo je trebali poslušati i okrenuti se planiranju budućnosti za našu djecu i mlade. Prije svega osigurati im uvjete za ostvarivanje kvalitetnog života, da bismo zaustavili masovne odlaske mladog obrazovanog i kvalitetnog kadra u inozemstvo ‘trbuhom za kruhom'”, rekao je u ovoj svečanoj prigodi predsjednik Skupštine Darinko Kosor.

U izjavi novinarima, kako prenosi Hina, gradonačelnik Bandić je rekao kako mu je čast što je mogao Gotovini, istinskom heroju Domovinskog rata, predati Povelju počasnog građanina te je podsjetio da je prije dva mjeseca tu počast dobio i general Mladen Markač.

Bandić je najavio da je Grad Zagreb dao prostor Hrvatskom generalskom zboru, “najljepšu zgradu na Gornjem gradu da se uredi”. “Kada već nisu proglašeni hrvatskim herojima neka imaju ovdje, gdje su glavne institucije države i grada Zagreba, svoj prostor. I na taj simboličan način im trebamo reći gdje oni trebaju stvarno pripadati i u miru,”, istaknuo je Bandić. Rekao je da će Generalski zbor biti u jednoj vili na Gornjem gradu, ali nije precizirao kojoj.

Najavio je i gradnju dvaju spomenika – prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, te domovini. Bandić je rekao da će se u sljedećih 10 do 15 dana raspisati natječaj za gradnju spomenika domovini i da će biti postavljen na livadi između Koncertne dvorane “Vatroslava Lisinskog” i Trga Stjepana Radića, Gradske uprave.

Spomenik prvom hrvatskom predsjedniku bit će podignut na trgu koji nosi njegovo ime.

Komentari

comments