Gregurić: U Hrvatskoj nema političara koji je pozivao na protjerivanje Srba

Franjo Gregurić

Predsjednik Vlade nacionalnog jedinstva (1991.-1992.) Franjo Gregurić komentirao je istupe srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i ministra vanjskih poslova Ivice Dačića u povodu 23. obljetnice Oluje.

Obljetnicu Oluje ponovno su iskoristili kako bi Hrvatsku prozvali za etničko čišćenje i fašizam, a svoju su verbalnu agresiju ovaj put ‘obogatili’ i usporedbom Hrvatske s Hitlerovom Njemačkom. Gregurića retorika srbijanskog vodstva ne iznenađuje no smatra kako bi Hrvatska trebala oštrije odgovoriti na njihove neistine i laži.

“Mi smo ratovali i branili se na svom teritoriju i nemamo se komu i što opravdavati. Imali smo opravdane motive za oslobađanje područja u svojoj zemlji koja su bila pod okupacijom ili pod pobunom”, izjavio je Gregurić za portal Direktno.

Oluja je, ističe, bila oslobodilačka akcija koja je pokazala vrhunsku sposobnost Hrvatske vojske i njezin visok moral za razliku od pobunjenih Srba i njihovih jedinica koje su bile naoružane od strane JNA. “Kada je bilo jasno da slijedi priznanje Hrvatske, vojska bivše Jugoslavije u BiH i Hrvatskoj pretvorila se u vojsku Srbije s istim naoružanjem, samo su izvršili preimenovanje u ‘Vojsku Republike Srpske'”, podsjeća.

Treba konstantno ponavljati da je Vučić bio taj koji je u Glini držao govore i dizao Srbe na ustanak. “I ako je netko pokazao fašističko ponašanje i djelovanje onda je to aktualno srbijansko vodstvo koje je sudjelovalo u etničkom čišćenju prije svega Hrvata u Hrvatskoj, a kasnije je dopustilo da se slično dogodi i u Srbiji”, istaknuo je Gregurić.

Podsjeća i na genocid nad Muslimanima u Srebrenici u kojoj su Srbi pod izravnom komandom iz Beograda pobili sve stanovništvo; od djece do staraca.

“Tuđman je za vrijeme Oluje pozivao Srbe na ostanak, no tzv. Vojska Republike Srpske tražila je da ljudi idu s njima strašeći ih osvetom ustaša. U Hrvatskoj nema nijednog političara koji je ikada pozivao na protjerivanje Srba, za razliku od srbijanskih političara, među kojima je i Vučić, koji su to tražili za Hrvate”, ističe bivši hrvatski premijer.

Stoga odgovor prema Srbiji mora biti puno jasniji i jači, smatra Gregurić, upozorivši kako je hrvatski stav da se nešto podrazumijeva pogrešan.

“Ništa nije samorazumljivo nego samo ono što se priča. Tako se stvara psihološka atmosfera jer deset puta izrečena laž postaje istina”, podsjeća Gregurić na kraju.

Komentari

comments