Hrvatski demograf hvali Orbanove demografske mjere, jesu li one putokaz Hrvatskoj?

Viktor Orban

Suočen s izrazito nepovoljnim demografskim trendovima, mađarski premijer Viktor Orban predstavio je u svom tradicionalnom obraćanju naciji mjere za demografsku obnovu.

“Sve manje i manje djece rađa se u Europi. Zapad misli da je imigracija odgovor na tu prijetnju. Svako dijete koje nedostaje trebalo bi nadomjestiti drugim koje stiže (s istoka) i tada će brojevi biti u redu”, rekao je Orban, prenosi portal Teleskop.hr.

“Ali nama ne trebaju brojevi. Trebaju nam mađarska djeca”, rekao je i najavio program u sedam točaka za mlade obitelji.
Nove mjere uključuju veći zajam za obitelji s najmanje dvoje djece kako bi im se pomoglo da kupe vlastiti dom, zatim subvencije za kupnju automobila i oslobađanje od poreza za žene koje podižu najmanje četvero djece.

Žene mlađe od 40 godina koje sklope prvi brak mogu dobiti zajam od 10 milijuna forinta (36.000 eura), rekao je Orban. Trećina zajma bit će oproštena kada se rodi drugo dijete, a čitav otpisan nakon rođenja trećeg.

“Za Mađare to je pravi odgovor, a ne imigracija!, rekao je Orban kako prenosi Reuters.

Demograf Stjepan Šterc hvali mađarske mjere i pita se zašto u Hrvatskoj ne može biti tako?

“Jer se nije donijela ni jedna odluka, čak štoviše, čitam u zadnje vrijeme ljude koji se bave periferno tom tematikom da se Hrvatska više ne može demografski revitalizirati, kad uđemo u ovakvu fazu izumiranja, zašto je mogla Irska? Npr. Zašto ne slijedimo taj model, ona je bila u puno goroj situaciji od nas, pa je došla različitim modelima do 4 milijuna 6000 stanovnika”, izjavio je Stjepan Šterc za RTL.

Irska danas ima pozitivne demografske pokazatelje, a sudeći prema reakcijama majki u rodilištu i Mađarska bi ih uskoro mogla sustići.

Komentari

comments