Mate Rimac postao najbogatiji čovjek u Hrvatskoj!

Mate Rimac postao najbogatiji čovjek u Hrvatskoj!
Foto: Screenshot / Youtube

Nakon što su Hyundai i Kia odlučili uložiti 80 milijuna eura u Rimac Automobile, vlasnik ove tvrtke Mate Rimac je postao najbogatiji čovjek u Hrvatskoj!

“A što se vlasništva tiče, sada držim 47,7 posto. Kineski Camel group je na 14 posto, Hyundai na 11 posto, Porsche 10 posto, Kia 2,7 posto i ostalo su manji udjeli dosadašnjih ulagača iz 2012. i 2013. godine”, izjavio je Rimac u intervjuu Jutarnjem listu povodom vijesti o korejskoj investiciji u njegovu tvrtku.

Ekonomist Ivica Brkljača iz toga zaključuje: “Ako za 13,7 posto vlasništva platiš 80 milijuna eura, jednostavnom matematičkom operacijom dolazimo do toga Rimac Automobili trenutno na tržištu vrijede 584 milijuna eura ili preko 4,3 milijarde kuna.”

Budući da je Mate Rimac vlasnik 47,7 posto tvrtke Rimac Automobili, njegov udio “težak je 279 milijuna eura ili 2,1 milijardu kuna, čime je prešišao sve ostale teškaše u Hrvatskoj”, zaključuje Brkljača u analizi koju je objavio na svom Facebook profilu.

“Za usporedbu koliko je to nevjerojatno visoka brojka, tržišna kapitalizacija naše najveće turističke kompanije Valamar Riviere, koja drži desetinu ukupnog kategoriziranog turističkog smještaja u Hrvatskoj, na burzi trenutno iznosi 5,1 mlrd. kn. Inače, firma Rimac Automobili osnovana je prije svega 10 godina, a prije 8 godina dobila je prvog zaposlenika (danas ih ima preko 500). Dakle, Mate Rimac je u nevjerojatno kratko vrijeme postao, lako moguće*, najbogatiji Hrvat!”, zaključuje Ivica Brkljača.

Komentari

comments