Milanović udario po Plenkoviću, HDZ mu odgovara i podsjećajući na sramotni ‘Lex Perković’

Milanović udario po Plenkoviću, HDZ mu odgovara i podsjećajući na sramotni ‘Lex Perković’

Predsjednički kandidat Zoran Milanović žestoko je napao premijera Andreja Plenkovića kojeg optužuje za “pokoravanje Hrvatske stajalištima nekakve Pučke stranke” što smatra neprihvatljivim.

Napisao je kako nam prijeti i sukob s najmoćnijim državama EU te se svrstavanje u čudnu “manjinsku grupaciju” koja blokira donošenje odluke.

“Još uvijek se nadam da Plenković može postati predsjednik Europske komisije. Jedino takav ishod može ublažiti štetu koju hrvatski premijer svojim potpuno privatnim ponašanjem sprema našim interesima u Europskoj uniji. Pokoravanje Hrvatske stajalištima nekakve Pučke stranke neprihvatljivo je. I nepametno u trenutku u kojem Njemačka, koju još uvijek predstavlja Angela Merkel, zastupa suprotno stajalište i podržava, ipak prihvatljivog, Timmermansa za šefa Europske komisije. Plenković i dalje podržava Webera, koji polako sam sebi uskraćuje podršku.

Šteta koja prijeti je sljedeća.

1. Sukob s najmoćnijim državama EU, uglednim demokracijama (Njemačka, Francuska, Nizozemska, Španjolska itd.) koje pokušavaju skupiti većinu za nekakvu odluku.
2. Svrstavanje u čudnu MANJINSKU grupaciju koja blokira donošenje odluke; za razliku od nas, te države su već u i Schengenu i Eurozoni ili nisu jer to ionako ne žele. Hrvatska navodno želi.
3. Sukob s izglednim budućim šefom EK, koji će u procesu odlučivanja o pristupu Hrvatske Schengenu i Euru imati taman toliki utjecaj da ga moramo imati za saveznika. Pogledajte kako Bugari pametno kalkuliraju u ovim kaotičnim pregovorima.

Ukratko – Plenković će po povratku u Hrvatsku trebati objasniti čije interese je branio i promicao u Briselu. Svoje ili nekakvih Pučana, koji bez podrške službenog Berlina vrijede nimalo. O svrstavanju s feler-demokracijama da ne govorim.

Hrvatska mora biti zapadna demokracija. Hrvatska mora birati pravo društvo. Sve drugo je put u jadnu, balkansku despociju”, napisao je Milanović na Facebooku.

HDZ mu je dogovorio, također na Facebooku, ističući kako je smiješno da upravo on, koji se proslavio izglasavanjem sramotnog Lex Perković koji je Hrvatsku i prije ulaska u članstvo EU posvađao s brojnim partnerima, upozorava na navodnu “štetu” koju će Hrvatska trpjeti u EU.

“Osim što očito nije upućen u pregovore koji se vode na Europskom vijeću, smiješno je da se eto baš Milanović našao upozoravati na navodnu ‘štetu’ koju će Hrvatska trpjeti u EU, a proslavio se izglasavanjem sramotnog Lex Perković koji je Hrvatsku i prije ulaska u članstvo EU posvađao s brojnim partnerima, a osobito s Njemačkom”, stoji u objavi HDZ-a na Facebooku.

HDZ naglašava da premijer Plenković, za razliku od Milanovića, štiti nacionalne interese i ima izvrsne odnose s liderima ključnih država EU.

“Za razliku od njega naš predsjednik Andrej Plenković štiti nacionalne interese, ima izvrsne odnose s liderima svih ključnih država EU, a svojim je angažmanom na Europskom vijeću snažno pozicionirao Hrvatsku u Europskoj uniji. A o respektu koji Hrvatska uživa na vanjskopolitičkom planu svjedoči i izbor ministrice Marije Pejčinović-Burić za glavnu tajnicu Vijeća Europe!”, poručuju iz HDZ-a.

SDP-ov kandidat za hrvatskog predsjednika i bivši premijer Zoran Milanović u ponedjeljak je prozvao premijera Plenkovića da “svojim privatnim ponašanjem” nanosi štetu hrvatskim interesima u Europskoj uniji zbog čega će, ističe, po povratku u Hrvatsku morati objasniti čije je interese branio i promicao u Bruxellesu.

Komentari

comments