NAJVEĆI KUPAC JE SAD: Hrvatska na izvozu oružja zaradila 1,5 milijardi kuna

hrvatski-pisolj-springfield-XD-S

Prema neslužbenim procjenama, prošle je godine iz Hrvatske izvezeno oružje vrijedno 1,5 milijardi kuna. Iako smo prije 7 godina izvozili dvostruko manje oružja, izvoz raste oko 20-37 posto godišnje.

Najviše izvozimo pištolje, i to u SAD, a iako je potražnja za njima pala, drugi su proizvodi popravili rezultat. Traže se naše puške, bacači granata, snajperi, piše Večernji list.

Premda je protekla 2017. godina za hrvatsku izvozno orijentiranu vojnu industriju bila znatno teža nego rekordna 2016., zadržan je pozitivan trend izvoza i prema prvim neslužbenim procjenama (Ministarstvo gospodarstva službene brojke objavit će u travnju), vrijednost izvoza oružja barem je jednaka onoj iz 2016. i iznosi 1,5 milijardi kuna, dakle oko 200 milijuna eura.

Prije 6-7 godina Hrvatska je izvozila dvostruko manje oružja, no u posljednjih nekoliko godina zabilježena je značajna stopa rasta od 20 do čak 37% godišnje. U 2017. nije bilo tako uglavnom zbog značajnijeg pada potražnje u SAD-u, koji je prvi partner Hrvatskoj u tim izvoznim poslovima.

Komentari

comments