NOVI PROJEKT: Ljetna škola “Domovina” okupila mlade Hrvate iz dijaspore

NOVI PROJEKT: Ljetna škola "Domovina" okupila mlade Hrvate iz dijaspore

Na put dug 16 dana krenuli su iz Vukovara polaznici Ljetne škole “Domovina”. Riječ je novom projektu Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske u koji su se uključili mladi hrvatskoga podrijetla iz Argentine, Australije, Južne Afrike, Kanade, Perua i Sjedinjenih Američkih Država.

Mračni podrumi nekadašnje vukovarske ratne bolnice Zrinku Ljubičić duboko su potresli, javlja HRT.

“Baš mi je drago da smo tu, da smo mogli imati priliku vidjeti našu povijest”, rekla je Zrinka Ljubičić koja solazi iz Sydneyja u Australiji.

Vukovar je za ove mlade grad heroj, a o tragediji i ratnoj ’91. znaju gotovo sve.

“Prošle godine smo imali memorijal i banket da skupimo novac za vodotoranj”, naglasila je Ivana Vujeva iz Toronta.

Tridesettroje mladih iseljenika prvi su naraštaj u projektu “Ljetna škola Domovina”. Mladi će putovati od krajnjeg sjevera i Iloka do krajnjeg juga, otkrivati i upoznavati Hrvatsku.

“Poruka projekta je neovisnost hrvatskog zajedništva, neovisno o tome gdje Hrvati žive. Mi smo jedan narod koji je nedjeljiv i to ove mlade generacije, koje su se prijavile za projekt i koje su pokazale interes za sudjelovanjem”, istaknula je Croatiana Orešković, savjetnica s posebnim položajem za pitanja hrvatskog iseljeništva.

Iako su daleko od rodne grude, Hrvatska im je kažu uvijek u srcu, a idućih će dana koračati stazama svojih predaka.

Ovo je i dobra prilika mladima da pronađu svoju povijest, ali isto tako vlastite planove ugrade u budućnost. A mnogi od njih budućnost vide u Hrvatskoj.

Foto: Screenshot HTV

Komentari

comments