Novi skandal u hrvatskoj Vladi: Supruga šefa Milanovićeva kabineta dobila posao od Plinacroa?

zoran-milanovicHrvatski premijer Zoran Milanović sazvao je još jednu izvanrednu konferenciju za novinare. Ovoga puta kako bi objavio da neće prihvatiti ostavku predstojnika svoga ureda Tomislava Saucha.

Tomislav Sauch je premijeru ponudio ostavku nakon što je Jutarnji list objavio da je državna tvrtka Plinacro bez natječaja dala posao odvjetničkoj tvrtki Gajski, Prka, Saucha i Partneri d.o.o u kojoj je Ivana Saucha, supruga predstojnika Milanovićeva ureda, suvlasnica s udjelom od 23 posto.

“Predstojnik ureda sinoć mi je na stol stavio ostavku. Neću je prihvatiti. Ona je dana da se ne šteti ugledu Vlade, ali ugled Vlade nije ničim načet niti dotaknut”, rekao je premijer Milanović, prenosi Dnevnik.hr.

Premijer je rekao kako je sporni ugovor potpisan između Plinacroa i tvrtke supruge njegovog predstojnika bilo na izričito traženje predsjednika NO Plinacroa Ive Družića.

Ivo Družić je inače stari kadar Saveza komunista Hrvatske, krajem 80-ih bio protukandidat Ivici Račanu za mjesto predsjednika Centralnog komiteta SKH. Profesor je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu i član SDP-a.

Milanović je naglasio da odvjetnička tvrtka Ivane Sauche 98 posto svojih poslova radi s privatnim sektorom.

“Savjest mi je čista kao i mom kolegi”, rekao je Milanović. Premijer je napomenuo da je Ivo Družić bio njegov izbor na mjesto direktora i da je još uvijek njegov izbor.

“Htio sam naprosto osobu koja ima iskustvo, godine, kredibilitet da može raditi taj posao. Do sada nije bilo nikakvih prigovora. Nema ih ni sad. On je moj izbor, ja preuzimam odgovornost za to, pa i za njega”, kaže Milanović.

Slučaj angažmana odvjetničkog društva Gajski, Prka, Saucha i Partneri d.o.o poznat je već dulje užem političkom krugu vezanom uz HNS i SDP. S obzirom da je Plinacro podijeljen između SDP-a i HNS-a, u toj su tvrtki stalni sukobi i borba za pozicije, piše Jutarnji list.

Tjednik Globus u srijedu je objavio da Plinacro, koji vodi HNS-ov Mladen Antunović, zapošljava kadrove po političkom ključu zbog čega se u istragu oko spornog zapošljavanja uključila i Služba gospodarskog kriminala u MUP-u. Posebno sporan natječaj, objašnjava Globus, je zapošljavanje Zlatka Taritaša, supruga HNS-ove ministrice graditeljstva Anke Mrak Taritaš.

Policija istražuje i zapošljavanje drugih kadrova iz kvote HNS-a.

Komentari

comments