Obilježena 29. godišnjica Antiterorističke jedinice Lučko, prve borbene postrojbe Republike Hrvatske

Obilježena 29. godišnjica Antiterorističke jedinice Lučko, prve borbene postrojbe Republike Hrvatske

Antiteroristička jedinica Lučko, prva borbena postrojba Republike Hrvatske koja je dala velik i nemjerljiv doprinos u Domovinskom ratu, obilježila je 29. godišnjicu postojanja.

Svečanom programu prisustvovali su, uz potpredsjednika Vlade RH, ministra unutarnjih poslova i ujedno izaslanika predsjednika Vlade RH  Davora Božinovića te glavnog ravnatelja policije Nikolu Milinu, posebni savjetnik Predsjednice Republike Hrvatske za branitelje  Ante Deur, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora umirovljeni general Miljenko Filipović, ministar branitelja Tomo Medved, zapovjednik gardijsko-oklopno mehanizirane brigade, izaslanik potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra obrane, ujedno i izaslanik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske brigadni general Mijo Validžić, zapovjednik Zapovjedništva specijalne policije Alen Klabot, zapovjednik Antiterorističke jedinice Lučko Mate Bilobrk, predsjednik Udruge ratnih pripadnika ATJ Lučko ’90 Darko Lutring te ostali pripadnici Jedinice i visoki uzvanici, objavilo je Ministarstvo unutarnjih poslova.

Obilježena 29. godišnjica Antiterorističke jedinice Lučko, prve borbene postrojbe Republike Hrvatske

Program je započeo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Spomen obilježju u čast svim poginulim pripadnicima Jedinice te svečanim postrojavanjem Jedinice. Zajednički vijenac, u ime Republike Hrvatske, položili su potpredsjednik Vlade RH i ministar Davor Božinović i posebni savjetnik Predsjednice Republike Hrvatske za branitelje i izaslanik Predsjednice Ante Deur.

Predsjednik Udruge Darko Lutring se u svom govoru osvrnuo na 1990. godinu i prisjetio se svih tadašnjih pripadnika ATJ Lučko te istaknuo kako su oni „bili odabrana generacija tisućljetnog hrvatskog sna koja je imala tu privilegiju stvaranja hrvatske države“. Naša jedinica izrasla je kroz svoje borbene zadaće te „nastavlja izvršavati i najteže zadaće u ova turbulentna vremena gdje je čitav svijet pod naletom terorizma“, rekao je Lutring te zaključio: „Ostanite uvijek svoji, ostanite uvijek ATJ Lučko, ostanite uvijek temelj svoje države!“

Neopisivu čast i privilegiju stajati ispred postroja pripadnika ove slavne jedinice kao njen zapovjednik izrazio je Mate Bilobrk te se obratio ratnim pripadnicima kao njegovim učiteljima, tako i mladim pripadnicima – koji jamče i jamčiti će sigurnost na svakom pedlju naše Domovine i poručio: “Mogu reći da moja generacija već spada u vrlo iskusne pripadnika Jedinice, koja je rasla, sazrijevala stasala, učila i usvajala znanja i vještine od ratnih pripadnika ATJ, koje se ne mogu pročitati niti u jednom udžbeniku, niti u jednom vojnom ili policijskom priručniku. Ta generacija koja velikim dijelom danas čini zapovjednu strukturu jedinice obvezna je čuvati tradiciju ratne generacije, ali isto tako s najvišom razinom profesionalnosti odgovoriti sigurnosnim ugrozama aktualnog vremena.”

Izrazio je zadovoljstvo što su pripadnici su opremljeni najsuvremenijom balističkom zaštitom te što se u najkraćem roku očekuje potpisivanje ugovora i početak gradnje nove moderne streljane za koju su sva potrebita financijska sredstva su osigurana.

Zahvalio je ministru ministru Božinoviću i glavnom ravnatelju policije Milini što su svojim odlukama i odnosom vratili dignitet ATJ Lučko: „Danas je Zapovjednik ATJ Lučko član kolegija ministra i član kolegija glavnog ravnatelja. Sudjelujemo u donošenju svih važnih odluka koji su od našeg vitalnog interesa, kako u već rečenom materijalno-tehničkom opremanju, tako i u postupku budućeg nužnog preustroja, kako bi i nadalje bili spremni i sposobni izvršiti najzahtjevnije zadaće na ponos hrvatske policije i hrvatskog naroda.“

Davor Božinović je istaknuo kako je ovo važna obljetnica ne samo za hrvatsku policiju, već i za hrvatsku državu. To je „dan u kojem je od probranih među najboljima iz redova Prvog hrvatskog redarstvenika, Jedinice za posebne namjene utemeljena prva oružana na formacija novoproglašene države“.

Jake snage MUP-a je izraz koji se veže uz ATJ Lučko i dan danas i govori da su autentični simbol hrvatskog ratnog uspjeha.

„U Ministarstvu unutarnjih poslova ponosni smo na svoje postrojbe specijalne policije. Ta vrsta ponosa niti danas nije ništa manja nego što je bila u ratno doba“ – dodao je ministar te istaknuo kako njihova izvrsnost s vremenom ne slabi, već je jača i uspješno se prilagođava novonastalim sigurnosnim okolnostima.

Zbog terorizma i ostalih sigurnosnih prijetnji današnjem društvu, obučenost, vještine i stručnost pripadnika ove elitne postrojbe policije, od posebne su važnosti. U suvremenim uvjetima, Specijalna jedinica policije nije samo jedan od stupova protuterorističkih kapaciteta Republike Hrvatske, već i bitan faktor sigurnosti cijele Europske unije.

Uz pomoć najsuvremenijeg naoružanja i opreme u potpunosti je spremna odgovoriti na sve moguće oblike sigurnosnih izazova današnjice kao što su suzbijanja najtežih oblika kriminaliteta, uhićenja počinitelja najtežih kaznenih djela, snajperske operacije, helikopterske operacije, pronalaženja, deaktiviranja i uništavanja formacijskih i improviziranih eksplozivnih naprava na zemlji i pod vodom, ronilačke intervencije, rješavanje najsloženijih otmica i talačkih situacija te suzbijanje terorizma.

Predanost u radu i izvrsni rezultati ovih postrojbi traju od samih početaka Republike Hrvatske, s kojom su se paralelno stvarali, izgrađivali i razvijali. Njihova stručnost s vremenom samo jača te se uspješno prilagođava svim novonastalim sigurnosnim okolnostima. U prigodi ovog obilježavanja, svoju su stručnost, sposobnost i spremnost prezentirali u pokaznoj vježbi.

Pripadnici ATJ Lučko u ratu su se istaknuli kao najbolji od najboljih, a takvi su i danas – najelitnija postrojba hrvatske policije.

Foto: MUP

Komentari

comments