Osuđeni terorist Mevlid Jašarević za šest mjeseci na slobodi?! [VIDEO]

Osuđeni terorist Mevlid Jašarević za šest mjeseci na slobodi?!

Mevlid Jašarević, pripadnik zajednice selefija u Maoči, koji je krajem 2012. osuđen na 15 godina zatvora zbog terorističkog napada na veleposlanstvo SAD u Sarajevu u listopadu 2011. godine, za šest mjeseci steći će zakonsko pravo za podnošenje zahtjeva za uvjetno puštanej na slobodu.

Mevlid Jašarević je tog dana ispalio 105 metaka i teško ranio pripadnika policije Mirsada Velića, koji je radio na osiguranju veleposlanstva, podsjeća Dnevni avaz. Prvobitno je bio osuđen na 18 godina, ali mu je kasnije kazna preinačena.

Nalazi se na izdržavanju zatvorske kazne u Kazneno-popravnom zavodu Zenica, a do sada je već odslužio skoro sedam godina zatvora.

Kako je potvrđeno Avazu, on će uskoro i zatražiti prijevremeni otpust. U prilog mu ide i, kako piše Avaz, dobro vladanje u zatvoru, a do sada nije napravio nijedan prekršaj zbog čega bi bio kažnjavan

“Svjesni smo da je osuđen za terorizam, da je riječ o teškom kaznenom djelu, ali to ga ne sprečava da traži otpust. To je njegovo zakonsko pravo”, kaže izvor Avaza, koji redovito posjećuje Jašarevića u zatvoru i s njim kontaktira.

Prema Zakonu o kaznenom postupku BiH, uvjetni otpust predstavlja otpuštanje zatvorenika s izdržavanja kazne zatvora prije njezina isteka pod uvjetima propisanim Kaznenim zakonom FBiH, s tim da se za vrijeme trajanja neizdržanog ostatka kazne zatvora nad njim može odrediti elektronski nadzor, a može ga se obavezati i na nastavak mjera propisanih programom tretmana.

Ovisno o tome što će Jašarević napisati u zahtjevu, država takav zahtjev mora razmatrati, ali je pitanje hoće li ga i prihvatiti.

Avaz piše da Jašarević više nema radikalne stavove zbog kojih je i napao Veleposlanstvo SAD-a i ranio policajca.

Sugovornik Avaza tvrdi da obavlja vjerske dužnosti, ali da se više ne druži s pripadnicima vehabijske zajednice u BiH.

“Ima bradu, ali nije to velika, tzv. vehabijska kovrčava brada. On se skroz povukao. Čita knjige i crta. Najvažnije je da je sačuvao brak i obitelj. Žena ga s djecom svaka dva mjeseca posjećuje u Zenici”, kaže Avazov izvor.

Inače, Jašarević je nakon napada izjavio da mu je najveća greška bila što je prebrzo ispucao sve metke iz mog kalašnjikova. “Svo vrijeme dok sam pucao ispred veleposlanstva SAD-a u Sarajevu, nadao sam se da će specijalci izaći iz zgrade i priželjkivao sam ih za mete. Nisam zadovoljan svojim učinkom tog dana i samo jednim ranjenim policajcem”, glasi njegova izjava koja je dio dokumentarnog filma ‘Napadanje’, autora Admira Crvčanina.

Foto: Screenshot Youtube

Komentari

comments