POGUBNE POSLJEDICE ISELJAVANJA: Turistička sezona ugrožena zbog nedostatka radne snage!

POGUBNE POSLJEDICE ISELJAVANJA: Turistička sezona ugrožena zbog nedostatka radne snage!?

Uoči početka glavne turističke sezone Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) i Hrvatska udruga turizma (HUT) uputile su apel Vladi u kojem traže da se hitno donese odluka o povećanju kvota za uvoz radnika, tvrdeći da je zbog nedostatka radnika ugrožena turistička sezona.

U priopćenju HUP-a i HUT-a upozorava se da je uoči početka glavne turističke sezone situacija s radnom snage kritična te je ugroženo otvaranje pojedinih turističkih kapaciteta, restorana i kafića, javlja HRT.

“Lokalnih zaposlenika nema, a kvote za uvoz stranih radnika su se potrošile i potrebna je hitna reakcija Ministarstva rada i mirovinskog sustava i Vlade”, ističu iz te dvije udruge.

Navode kako su se na apele koji traju tjednima resorni ministar i Vlada potpuno oglušili, što je izazvalo šok u sektoru, jer riječ je o tehničkim izmjenama koje ne iziskuju nikakva dodatna proračunska ulaganja, nego samo dobru volju administracije da razumije potrebe gospodarstva.

Ističu da se sada, kad se sezona zahuktava, suočavaju s dva ključna problema – kvote su potrošene, što znači da nema tko raditi bez obzira na to što su radnici iz inozemstva već stigli u Hrvatsku, a s druge strane jasno je kako sustav zapošljavanja stranaca i administrativno provođenje korištenja kvota nisu učinkoviti jer se za obradu zahtjeva čeka više tjedana.

Turističkom sektoru nedostaje radne snage i ako bi bilo moguće uvijek je na prvom mjestu zapošljavanje lokalnih-domaćih radnika, ali ne postoji raspoloživost i interes te se sektor sada nalazi u škarama manjka radne snage i nemogućnosti uvoza radnika zbog nezaposlenih osoba koje ne žele raditi u turizmu, ističu iz HUP-a i HUT-a.

Navode i kako je najveći gubitnik država jer turizam čini 20 posto BDP-a i hrvatsko gospodarstvo ovisi o turističkoj sezoni.

Borba za svakog gosta prestaje ako ne postoji osoblje koje će mu pružiti turističku uslugu, poručuju iz HUP-a i HUT-a napominjući kako time proračun gubi i prihode od zapošljavanja i od usluge koja se ne pruža.

Stigao je i odgovor iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava, koji prenosimo u cijelosti:

“Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava u kontinuiranom su razgovoru s poslodavcima i stalno pratimo situaciju na tržištu rada. Pripreme za ovu turističku sezonu krenule su prošle godine kada je Hrvatski zavod za zapošljavanje anketirao sve u to vrijeme nezaposlene u Republici Hrvatskoj od kojih je više od 20 tisuća iskazalo želju za radom u turizmu. Njih smo početkom ove godine, putem Dana poslova u turizmu u Osijeku, Zagrebu i Splitu, spojili s poslodavcima koji su bili u potrazi za radnom snagom. Osim toga, omogućili smo rad umirovljenicima do pola radnog vremena pa i tu vidimo mogućnost za poslodavce u turizmu koji većinom traže radnike za pomoćne poslove u turizmu i ugostiteljstvu. Do sada je preko 12.300 umirovljenika iskoristilo mogućnost rada do pola radnog vremena uz primanje pune mirovine.

Glavni cilj Vlade je aktiviranje domaće radne snage, ali nam je jednako tako važna i uspješna turistička sezona te investicije u turizmu. Zato smo ove godine osigurali preko 15.000 dozvola za zapošljavanje radnika iz trećih zemalja u turizmu što je dvostruko više nego prethodne godine. Znamo da su kvote pri kraju, prema podacima ostalo je još oko 2.100 dozvola, a u postupku obrade je nešto više od 3.000 zahtjeva za izdavanjem radnih dozvola. Dakle, trenutačno imamo nešto više od 900 zahtjeva za dozvole više nego što imamo odobrenih kvota. Istodobno, na HZZ-u u ovom trenutku imamo oko 4.000 nezaposlenih, od toga oko 1.600 na obali, koji su raspoloživi za rad u sezoni i iskazali su želju za radom u sezoni. Smatramo da bi to trebalo biti dostatno za zadovoljenje trenutačnih potreba za radom u turizmu.

Ovim putem pozivamo poslodavce da se jave HZZ-u kako bi ih kroz sustav posredovanja spojili s nezaposlenima te kako bi pronašli odgovarajuću radnu snagu za sezonu. U slučaju potrebe, kao što smo napravili i prethodne godine, nakon što se iskoristi domaća radna snaga razmotrit ćemo u najkraćem roku zahtjeve za povećavanjem kvote za uvoz stranih radnika, no napominjemo cilj je u prvom redu aktivirati domaću radnu snagu.”

Foto: Pixabay

Komentari

comments