Poruka međunarodne konferencije u Zagrebu: BiH je ključ integriranja jugoistoka Europe u EU

Mislav Ježić

Druga međunarodna paneuropska konferencija u organizaciji Crnogorske paneuropske unije na temu Za Europu: Komuniciranje europskih integracija između država članica EU i država proširenja održana je 21. i 22. rujna u Zagrebu, u hotelu Palace.

Organizacija konferencije je podržana od strane Europske komisije kroz Jean Monnet Action projekat Komuniciranje Europe između paneuropskih društava (“Communicating Europe in Pan-European Societies” 2017-2019, CEPES project)

Sudionici konferencije bili su predstavnici organizacija, članica Međunarodne paneuropske unije, kao i predstavnici Europskog parlamenta, predstavnici Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, ambasade Crne Gore u Hrvatskoj, predstavnici crnogorskog parlamenta, te predstavnici civilnog sektora.

Delegaciju Paneuropske unije BiH na ovoj konferenciju činili su prof. dr. Franjo Topić, počasni predsjednik Paneuropske unije BiH, mr. Haris Ćutahija, v.d. predsjednika Paneuropske unije BIH, g. Senad Dorić, generalni sekretar Paneuropske unije BiH i Dario Plavčić, predsjednik mladih Paneuropske unije BiH.

Franjo Topić

Član predsjedništva Međunarodne paneuropske unije i počasni predsjednik Paneuropske unije BiH prof. dr. Franjo Topić na konferenciji je apelirao na dužnosnike Europske unije da nađu način i ubrzaju put Bosne i Hercegovine prema Europskoj uniji. Govoreći o aktualnim temama Europske unije, rekao je da je mir najveće postignuće EU.

“Mir nije sve, ali bez mira sve je ništa. Za mir se moramo boriti i tako graditi bolji svijet”, istakao je profesor Topić.

Vršitelj dužnosti predsjednika Paneuropske unije BiH mr. Haris Ćutahija, govoreći o unutarnjim pitanjima BiH, istakao je problem populističke retorike u zemlji, te upozorio da se o procesu integriranja BiH u EU jako malo govori tijekom predizborne kampanje.

“Pozicija i opozicija u BiH trebaju imati zajedničku viziju o procesu na kojem se ne trebaju prikupljati jeftini politički poeni. Bosna i Hercegovina ima prijatelje u institucijama Europske unije, ali to ne znači puno dok sama ne pokrene procese reforme. Paneuropska unija BiH svojim aktivnostima potiče izgradnju konsenzusa svih aktera u procesu europskih integracija”, zaključio je Ćutahija.

Predsjednik Mladih paneuropske unije BiH Dario Plavčić podsjetio je da četvrtinu stanovništva u BiH čine mladi koji mogu donijeti potrebne promjene u zemlji. Pozvao ih je da u javni prostor ne unose svoje frustracije i negativnosti, već  da šire nadu i pozitivan stav.

“Konflikte treba nadilaziti. Mladi Paneuroposke unije BiH i dalje će ustrajno raditi na promicanju europskih vrijednosti i pomaganju što skorijeg pristupanja BiH u EU”, istakao je Plavčić. Podsjetio je na nedavno održanu konferenciju Mladih Paneuropske unije BiH koja je organizirana u Sarajevu, koja je okupila stotinjak mladih iz svih krajeva BiH i svih političkih i drugih opredjeljenja i svjetonazora, a koji su jednim glasom govorili o važnosti što skorijeg pristupanja BiH u EU.

I ostali sudionici konferencije, među kojima su bili Alain Terrenoire, predsjednik Međunarodne paneuropske unije, prof. dr. Gordana Đurović, predsjednica Crnogorske paneuropske unije,  Boro Vučinić, veleposlanik Crne Gore u Republici Hrvatskoj,  Tonino Picula, zastupnik u Europskom parlamentu,  Pavo Barišić, generalni sekretar Međunarodne paneuropske unije, te  Adrijan Vuksanović, zastupnik u parlamentu Crne Gore  i drugi govorili o procesu EU integracija BiH. Tako je akdemik Mislav Ježić, predsjednik Hrvatske paneuropske unije rekao da Bosna i Hercegovina ima ozbiljne probleme, naglasivši dvoentitetsko uređenje zemlje.

“Važno je da BiH bude što prije integrirana u EU i trebalo bi se poraditi na nekim elementima preustroja zemlje. Bosna i Hercegovina je ključ cijelog integriranja područja jugoistoka Europe. Ne smijemo zatvarati oči i ne smijemo samo kritizirati probleme koje BiH ima, već joj pomagati i Paneuropska unija za to je itekako opredijeljena”, rekao je Ježić.

Podijeli

Komentari

comments