POSLOVNI USPJEH: Tvrtka iz Orašja radi za poznate marke automobila Audi, BMW…

Budućnost svakog bh. područja, pa tako i Posavske županije, je u otvaranju novih radnih mjesta te osobito razvijanju malih i srednjih poduzeća koja se najlakše uklapaju u nemilosrdnu tržnu utakmicu u kojoj uspijevaju samo najbolji, piše Večernji list BiH.

U svemu tome dobitna je kombinacija ako se u takve tvrtke zapošljavaju mladi stručni kadrovi i uza sve to prate svjetski trendovi suvremene tehnologije u proizvodnji, ocjenjuje prvi čovjek izvršne vlasti PŽ-a Marijan Klaić. Pronašli smo upravo takvu tvrtku u Orašju – Nexus d.o.o. koja prati takav svjetski trend, četvrtu revoluciju industrijalizacije koja kaže da će mnoga radna mjesta zamijeniti roboti.

Istina, s CNC strojem koji Nexus koristi za obradu metala u automobilskoj industriji, ali i drugih materijala, još su daleko od vremena robotike, ali idu u dobrom smjeru i uz rame s tvrtkama zapada.

“Mi se bavimo strojnom obradom metala u najširem smislu, obrađujemo metal, a kupci su poznate automobilske kuće (Audi, BMW, Mercedes, VW). Pravimo alate i naprave koji se poslije koriste kako bi se pravili dijelovi za automobile. Naši proizvodi se ne ugrađuju u automobile, nego pravimo strojeve koji sudjeluju u proizvodnji automobila. Fokusirani smo na mlade educirane djelatnike i odmah smo zaposliti njih pet te će ih još pet dobiti posao kroz iznimno važan projekt prekvalifikacije u Srednjoj strukovnoj školi u Orašju”, kaže mladi direktor tvrtke Nexus Marko Damjanović.

Damjanović ističe da su educirani kadrovi važna karika njihova posla u kojoj nema serijske proizvodnje.

Obučavanjem mladih stručnih i nezaposlenih u Srednjoj strukovnoj školi u Orašju na CNC stroju u okviru projekta “Partnerstvo za zapošljavanje u Posavini” Nexus će dobiti još pet educiranih mladih stručnih djelatnika.

“Ovo je sustavni pristup svih relevantnih aktera na uspostavljanju funkcionalnog modela za povećavanje mogućnosti održivog zapošljavanja u općini Orašje u skladu s potrebama gospodarstvenika. Ujedno ti mladi neće život graditi na zapadu, već u svom kraju. Za nas je veliki resurs kad dobijemo obrazovan kadar pa je odlično kada nam djelatnik dođe i s početnim znanjima”, zaključuje Damjanović. Gorana Blažanović, koordinatorica aktivnosti projekta, kaže da se na taj način najbolje povezuje teorija s praksom, škola s gospodarstvom.

Kemal Hodžić iz Međunarodne organizacije rada potvrdio je da su do sada proveli 15 lokalnih partnerstava u BiH jer se projekt pokazao korisnim za poslovni sektor. (HMS)

Komentari

comments