RASULO U ŽIVOM ZIDU: Bunjac suspendiran, Pernar najavljuje osnivanje nove stranke

RASULO U ŽIVOM ZIDU: Bunjac suspendiran, Pernar najavljuje osnivanje nove stranke

Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić u utorak je izvijestio da je saborski zastupnik Živog zida Branimir Bunjac suspendiran iz stranke jer se nije držao predizborne strategije i dogovora da nitko od saborskih zastupnika ne ide u Europski parlament to jest da se profiliraju i rotiraju novi ljudi.

“To je bio dogovor, tako je bila složena i lista, tako je rađena kampanja. Međutim, dogodilo se da je kolega Bunjac izigrao taj dogovor. Bunjac sebe vidi u Europskom parlamentu”, rekao je Sinčić na konferenciji za novinare u Zagrebu, prenosi HRT.

Sinčić je istaknuo kako je ideja bila da se profiliraju i rotiraju novi ljudi, njih pet. Budući da je taj dogovor onemogućen, ističe Sinčić, našli su alternativno rješenje – da do parlamentarnih izbora on ide u Europski parlament.

Objasnio je da zbog preferencijalnog glasovanja nije u mogućnosti dati svoj mandat bivšem glavnom tajniku stranke Tihomiru Lukaniću, a Bunjac mu ne želi prepustiti svoj.

Podsjetimo, nositelj liste Živog zida za euroizbore bio je Tihomir Lukanić, Sinčić je bio posljednji, dvanaesti na listi, ali je osvojio najviše preferencijalnih glasova. Prvi slijedeći po broju glasova bio je Branimir Bunjac, a odmah po okončanju izbora Sinčić je proučio da je njegov izbor za odlazak u Bruxelles Lukanić.

“Nisam očekivao da će se Branimir Bunjac ovako ponašati i ja ga još jednom pozivam da postupi časno, poštuje predizborni dogovor i omogući mi da prepustim mandat Lukaniću”, rekao je Sinčić.

Istaknuo je kako osobno ne želi ići u Europski parlament, da svi očekuju da mandat dobije upravo Lukanić i da će učiniti sve da se to ispoštuje. No, dodao je, tome je Bunjac “jedina prepreka”.

Bunjca je, kaže, suspendirao zbog takvog ponašanja, a i stranački županijski “šefovi” jednoglasno su odlučili da Bunjac mora postupiti sukladno predizbornom dogovoru i prepustiti mandat Tihomiru Lukaniću. O Bunjćevoj sudbini u stranci odlučivati disciplinska komisija.

Međutim, u stranci ipak ne postoji jedinstven stav oko ovog pitanje, odluci o isključenju Bunjca usprotivio se Ivan Pernar. On je preko Facebook live videa poručio: “Ako izbace Bunjca izlazim iz Živog zida i osnivam drugu stranku”.

Foto: Screenshot Facebook / Živi zid

Komentari

comments