Robert Petrović, predsjednik Mladih HKD Napredak: Mladima dati kormilo ako želimo da ostanu!

Robert Petrović

HKD Napredak dobio je svoju organizaciju Mladih HKD Napredak. U Zagrebu je početkom listopada prošle godine upriličena Osnivačka skupština organizacije Mladih HKD Napredak koja okuplja mlade iz svih Napretkovih podružnica diljem Europe. Za predsjednika je imenovan Robert Petrović, dosadašnji predsjednik Napretkove udruge mladih u Tuzli. Za dopredsjednicu je imenovana Ana-Maria Nosić iz Ljubuškog, rizničarka je Anita Divković iz Beča dok je za tajnika imenovan Ivan Marinić iz Busovače.

Robert Petrović inženjer je elektrotehnike zaposlen kao Embedded programer. U Napredak  je došao još kao dijete koje se tada zaljubilo u tamburicu. Na početku studija  još više se angažirao u sam rad Napretka u Tuzli, tako što je bio jedan od osnivača Udruge studenata i mladih Napredak Tuzla. Petrović je sudjelovao i u projektima kao što je Međunarodna likovna kolonije Breške i Hrvatski Glasnik.

-Mogu samo reći, hvala Napretku na divnih 15 godina koliko krasi moj život, ističe Petrović s ponosom na početku razgovora za HMS.

Otkud ideja za utemeljenje Mladih HKD “Napredak”?

Radeći godinama sa mladima u Tuzli uvijek sam htio nekako ostvariti kontakt i sa drugim mladima u ostalim podružnicama. Tek tada sam shvatio koliko je malo mladih angažirano oko volontiranja u Napretku. Stoga, odlučio sam to promijeniti i sa svojim prijateljima iz Ljubuškog, Brčkog, Sarajeva, Beča, Busovače, Čapljine, Zagreba, Tešnja i Tuzle formirati inicijativni odbor. Nakon toga, u Zagrebu na skupštini smo to sve i službeno formalizirali i krenuli s radom. Cilj je stvoriti mrežu mladih gdje god Napredak djeluje, privlačiti kvalitetne mlade ljude koji su spremni prihvatiti našu svakodnevnicu i boriti se za bolje sutra. Teška je to misija, ali vjerujem da to mladi mogu. Entuzijazam je prepoznat tako da se već možemo pohvaliti da smo osnovali i naše prve organizacije u Beču, Brčkom, Ljubuškom, a uskoro se isto očekuje i u Sarajevu, Mostaru, Zagrebu i Busovači. Želja nam je tu ideju proširiti što više možemo i mlade direktnim projektima unaprjeđivati u nove lidere HKD “Napredak”.

Što možete danas ponuditi mladima?

Mladih još ima i to je ono što naš odbor uistinu ohrabruje. Na osnivačkoj skupštini sam odmah rekao da se nećemo voditi jednosmjernim politikama i takav pristup nam je otvorio mnoga vrata, a posebno na naša vrata doveo različite profile mladih ljudi.  Primijetio sam da se mladima u različitim organizacijama, pogotovo političkim ili društvenim, jako malo vjeruje i ne daju im se prave ovlasti. Takva situacija je jako loša i vodi destrukciji bilo kakve organizacije. Mladi koje okupljamo su izrazito kvalitetni ljudi, akademski obrazovani i što je najbitnije veliki entuzijasti. Prepoznali su da kroz Napredak i što je najbitnije, svi zajedno, možemo učiniti da budemo jako važan faktor u našem društvu. Nakon osnivačke skupštine, provodili smo ankete po podružnicama i time dobili konkretne ideje kojima ćemo se voditi u našim aktivnostima. Mlade uglavnom zanima kako direktno kroz projekte realizirati ideje koje su zamislili tako da smo već imali nekoliko edukacija u vezi toga gdje očekujemo i konkretne rezultate sa uspješnim aplikacijama. Mladi žele raditi i jako su sposobni, samo im se treba pružiti prilika, a na nama je da pokažemo da je ta prilika upravo HKD “Napredak”.

Što je za Vas HKD Napredak danas?

Na skupštini u Zagrebu smo često govorili: “Napredak je ljubav” i ta rečenica se nekako sama od sebe pojavila, odjednom kao i svaka velika ljubav. U razgovoru s jednim umjetnikom i pričajući o tome on je rekao da postoji više vrsta ljubavi. Bio je upravu i mogu reći da je jedna od tih mojih ljubavi upravo Napredak. Neobjašnjiv osjećaj koji je došao odjednom, niotkuda, i osvojio moje srce. S pravom mogu reći i iza te rečenice čvrsto stojim, HKD “Napredak” je to što me zadržava u mojoj Bosni i Hercegovini,  moja ljubav koja mi ne da ići i uz koju vjerujem u bolje sutra.

Nezaobilazno pitanje u svim razgovorima danas je odlazak mladih. BiH, Hrvatska, postaju sve više zemlje staraca!

Iseljavanje mladih me puno pogađa, ali vremena za tugu nemamo. Moramo se boriti upravo za to prosljeđivanje povjerenja mladim ljudima. To je jedini način koji ja vidim, dati mladima kormilo gdje će sami sebi omogućiti ostanak u BiH. Svim ostalim koji su otišli, vrata Napretka su otvorena širom Europe i nadamo se da će tamo nastaviti širiti misiju koju HKD “Napredak” promovira. (HMS)

Komentari

comments