Škoro otkrio zašto je otišao iz HDZ-a i ponudio jednostavan recept za izlazak Hrvatska iz krize

ŠKORO PRELOMIO: Ide na izbore, a odluku će službeno objaviti potkraj ovoga tjedna

Miroslav Škoro ima jednostavan recept za provođenje Hrvatskoj tako nužnih reformi: “Smanjiti potrošnju, povećati prihode, vratiti dugove, biti na nuli i idemo dalje.”

O je, naime, odgovarajući na pitanje koje bi reforme savjetovao premijeru,  u intervjuu za portal Glas Podravine i Prigorja, izjavio:  “Savjetovao bih mu ono što je mene naučila moja mama – smanjiti potrošnju, povećati prihode, vratiti dugove, biti na nuli i idemo dalje. Sve drugo je mlaćenje prazne slame.”

Pojasnio je zatim da njegova mama ipak nije “rekla baš tako, ali tako je radila”. “Kada je imala dvije svinje, a bila je dužna, prodala je jednu, vratila dugove. Mi smo malo gladovali, konsolidirali se, ali nakon toga smo išli od nule. Drugačije ne ide, nemoguće je, matematički ne stoji”, pojasnio je Škoro.

Po njegovim riječima, čovjek ne može pobjeći od politike. “Sve je politika. Pokušajte izvaditi ribu iz vode, krepat će. Pokušajte čovjeka izvaditi iz politike, dogodit će se isto. Jedino za što nisam raspoložen jesu situacije u koje me guraju, ali ne možete pobjeći od politike. Politika je briga za javno dobro. Sve pokraj vaše kuće je politika. Nogostup između vaše i moje kuće je politika. Dječji vrtić je politika, baba koja prodaje pohane škorpione u Tajlandu je politika”, rekao je Škoro.

Upitan što možete ponuditi budućim biračima, rekao je da će se ponašati onako kako se ponašao Sokrat. “On je jednom zgodom, kada su ga pitali što je demokracija, rekao ‘Vidite li mene?’, na što su mu odogovorili da ga vide. ‘Vidite li ona dva čobana’, upitao ih je. ‘Vidimo’, rekli su. E pa demokracija je kada njih dvojica dignu ruke, ja sam u manjini. Ja moram naći način da ta dva čobana uvjerim u činjenicu da bi bilo bolje da promijenimo situaciju i stvorimo uvjete da svi živimo sukladno članku 1. Ustava Republike Hrvatske, a to je da vlast proizlazi iz naroda i da je za narod. Pritom i da se brinemo o državi, da bude naša, socijalno osjetljiva i na korist svima nama. Ne može biti postavljena ovako partitokratski kao sada. Htjeli mi to priznati ili ne, to je loše, a rezultat je velik javni dug, kompromis i nemogućnost reformi jer se sve zasniva na projektnoj suradnji – ako ti meni ovo, ja ću tebi ono. Nema od toga ništa”, rekao je (budući) predsjednički kandidat.

Govoreći o svom dosadašnjem političkom angažmanu, rekao je da je otišao sam iz HDZ-a jer je “shvatio da je to svedeno na razinu pukih glasača koji moraju biti u 13 sati u Saboru, dizati ruku ili stisnuti gumb, a nisu ni za to dovoljno sposobni pa stisnu krivi”.

“Ne može se glasati za ljude tako da glasujete za 1, 3 i 5. Moramo znati tko su ti ljudi, zašto su oni tu i koje su njihove reference. Osobno, smatram da postoji sposobnost i nesposobnost. Ako možemo napraviti to da sposobni ljudi rade neke stvari, super, ako ne možemo, ja ću se prvi maknuti. Ne bi mi bilo prvi put”, dodao je.

Foto: Press

Komentari

comments