SPLITSKI LIJEČNIK I POLITIČAR PODSJEĆA: ‘Komunisti su na čelo Hajduka postavili ubojicu’

SPLITSKI LIJEČNIK I POLITIČAR PODSJEĆA: 'Komunisti su na čelo Hajduka postavili ubojicu'

Krešimir Čaljkušić, HDZ-ov predsjednik Gradskog kotara Žnjan, u subotu navečer je na Facebooku objavio tekst iz današnje Slobodne Dalmacije u kojem stoji da je 22. lipnja 1944. Tito Kirigin s još jednim čovjekom ubio Vojka Krstulovića.

“Komunističkoj partiji Splita nije smetalo da partizanskog ubojicu postave na funkciju direktora poznate splitske tvrtke za proizvodnju slastica Bobis, te za predsjednika našega legendarnog kluba Hajduka. O ovome se u Splitu oduvijek potiho govorilo, ali tko je smio zucnuti!”, napisao je Čaljkušić koji se osim politikom bavi i medicinom, i to dosta uspješno. On je, naime, neurolog intenzivist zaposlen u KBC Split i Asistent na Katedri za neurologiju Medicinskog fakulteta u Splitu.

Vojko Krstulović “Švora” (Split, 22. prosinca 1918. – Split, 22. lipnja 1944.), bio je hrvatski politički djelatnik i novinar iz redova HSS-a.

Pokrenuo je nekoliko listova, za koje je ujedno i pisao priloge: Novi dani (1938.), Za slobodu i stare pravice (1939.), Pokret hrvatske mladice (1940.). Od 1939. godine je tehnički tajnik HSS-a i pomoćnik Luki Čuliću i Desimiru Jakaši u Hrvatskom radničkom savezu.

Talijanskom okupacijom odlazi u Omiš, koji je bio dijelom NDH, i koji mu je ostao novom adresom sve do pada Italije, kad se vratio u Split. Intenzivirao je suradnju s predratnim HSS-ovcima, osobito s Ivankom Farolfijem.

Bio je student Visoke ekonomske komercijalne škole u Zagrebu.

Komunističkoj partiji Jugoslavije nije bio po volji. U svojim su ga letcima blatili i izrugivali se njegovom radu, prikazivali ga izdajnikom i fašističkim kolaborantom, sumnjičeći ga da je potkazivao sugrađane Nijemcima i Talijanima.

Dana 22. lipnja 1944. ga je revolverom ubio Tito Kirigin i još jedan skojevac.

Foto: Facebook

Komentari

comments