TO MOŽE SAMO SRBIJA: Otkrili spomen-ploču generalu koji je razarao Vukovar i još dijele lekcije Hrvatskoj!

Spomen-ploča Mladenu Bratiću, zapovjedniku snaga bivše JNA i pridruženih srpskih paravojnih postrojbi u napadu na Vukovar

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske uputilo je diplomatsku notu Veleposlanstvu Republike Srbije u Zagrebu, kojom je izrazilo najoštriji prosvjed zbog otkrivanja spomen-ploče Mladenu Bratiću, zapovjedniku snaga bivše JNA i pridruženih srpskih paravojnih postrojbi u napadu na Vukovar.

Spomen-ploča otkrivena je jučer u novosadskom kompleksu Vojske Srbije.

Prosvjednom notom Republika Hrvatska je osudila taj čin i ponovno je izrazila očekivanje od Republike Srbije i njezinih institucija da odbace politiku relativiziranja i veličanja zločina, čime se dodatno vrijeđaju žrtve agresije na Republiku Hrvatsku. Republika Srbija je ponovno pozvana da se usmjeri na proces suočavanja s vlastitom prošlošću i ulogom u ratovima koje je pokrenula u devedesetim godinama prošloga stoljeća.

Ovim prosvjedom Ministarstvo vanjskih i europskih poslova iznova je ukazalo na neprihvatljivost ovakvih odluka i poteza srbijanskih vlasti, koje su u suprotnosti s nastojanjima Republike Hrvatske da, bez obzira na ne tako davnu agresiju Republike Srbije i bivše JNA na Republiku Hrvatsku, izgrađuje dobrosusjedske odnose.

Srbija je na notu odgovorila notom u kojoj tvrdi da nema ničeg spornog u postavljanju spomen ploče general-majoru JNA Mladenu Bratiću u novosadskoj vojarni “Jugovićevo”.

Bratić poginuo na izvršenju borbenih zadataka 1991. godine tada legalne vojne formacije i nije osuđen za ratne zločine – navodi se u noti srpskog Ministarstva vanjskih poslova, koje odbacuje navode hrvatskog ministarstva, javlja televizija N1.

Ministarstvo vanjskih poslova u noti ističe učestale aktivnosti Hrvatske usmjerene ka rehabilitaciji fašizma i nacističkog satelita NDH, a kao primjere navodi podizanje spomenika Miru Barešiću, uz prisustvo pojedinih članova Vlade Hrvatske i Sabora, spomen ploču s ustaškim pozdravom “Za dom spremni” koja je iz Jasenovca prebačena u Novsku, kao i imenovanje ulica po Mili Budaku.

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije u noti upućenoj ambasadi Hrvatske u Srbiji ističe i da inzistiranje Hrvatske na “oružanoj agresiji” Srbije može biti protumačeno jedino kao klasična zamjena teza “s obzirom da je Hrvatska protjerala 250.000 Srba iz Hrvatske, što ima sve elemente kaznenog dela etničkog čišćenja”.

“O prirodi rata na teritoriji današnje Hrvatske jasno govore podaci o ubijenim, nestalim i protjeranim Srbima koji su živjeli na teritoriju Hrvatske, kao i mjere koje je Hrvatska preduzimala, a neke od njih i dalje poduzima kako bi se onemogućio povratak Srba”, navodi se u noti srpskog ministarstva.

Dodaje i da usprkos naporima srpskih dužnosnika da se odnosi s Hrvatskom uzdignu na viši nivo, s hrvatske strane postoji konstantno umanjivanje dosadašnjih postignutih pozitivnih aktivnosti na unaprjeđenju bilateralnih odnosa dviju zemalja.

“Smatramo da ovakve aktivnosti Hrvatske ne doprinose ni procesu pomirenja u regiji, ni izgradnji atmosfere dobrosjusedstva, kao i da nanose ogromnu štetu naporima da se pronađe način za nadilaženje teških posljedica ratnih sukoba iz devedesetih godina”, poručuju iz Ministarstva vanjskih poslova.

Komentari

comments