U Bileći otkriven spomenik četničkom vojvodi Draži Mihailoviću

U Bileći otkriven spomenik četničkom vojvodi Draži Mihailoviću

U Ravnogorskom parku u Bileći u subotu je otkriven spomenik četničkom vojvodi Dragoljubu Mihailoviću. Spomenik je djelo kipara Milivoja Bokića koji ga je, zajedno s Radomirom Babićem, bratom zapovjednika graničnog bataljona bilećke četničke brigade, i otkrio.

Član Odbora za izgradnju spomenika Milorad Vujović rekao je da je spomenik Mihailoviću odavno postojao u srcima srpskog naroda i da se danas ostvaruje njegova volja, javlja agencija Srna.

Vujović je istaknuo da se ovim spomenikom poručuje da se srpski narod osvijesti i pogleda u prošlost, jer u suprotnom ni u budućnosti neće znati gdje ide.

Spomenik Dragoljubu Draži Mihailoviću rađen je iz jednog dijela, a visok je oko tri i pol metra.

Nakon Drugog svjetskog rata Mihailović će osuđen na smrt zbog ratnih zločina.

Viši sud u Beogradu je 2015. usvojio zahtjev za njegovu rehabilitaciju, te proglasio ništavnom presudu koja je donesena 69 godina ranije.

Naveća bošnjačka stranka, Stranka demokratske akcije (SDA), osudila je u nedjelju postavljanje spomenika Draži Mihailoviću, ističući da se radi o “simbolu civilizacijskog i moralnog posrnuća vlasti u entitetu Republici Srpskoj”.

Iz SDA poručuju postavljanje spomenika “ratnom zločincu Draži Mihailoviću u Bileći predstavlja necivilizacijski čin koji ima za cilj nastavak širenja nacionalne i vjerske mržnje”.

“Slavljenje kolaboracionista i zločinca koji je odgovoran za masovna ubojstva i sustavne progone Bošnjaka i drugog nesrpskog stanovništva, predstavlja simbol moralnog posrnuća i civilizacijskog sunovrata vladajuće ideologije u Republici Srpskoj”, priopćili su iz SDA.

U priopćenju se naglašava kako je posebno zabrinjavajuće što se spomenik četničkom zločincu otkriva u gradu u kojem je tijekom posljednjeg rata u BiH praktično uništena bošnjačka zajednica.

Foto: Screenshot Youtube / Aljezera

Komentari

comments