U Njemačkoj uhićen muškarac iz BiH zbog terorističkih napada u Parizu 2015. godine

U Njemačkoj uhićen muškarac iz BiH zbog terorističkih napada u Parizu 2015. godine
Ilustracija | Foto: Pixabay

Muškarac iz Bosne i Hercegovine uhićen je u Njemačkoj zbog terorističkih napada u Parizu 2015. godine.

Mediji u BiH objavili su da je uhićen Adis Abaz iz Zenice koji je dobro poznata pravosudnim i policijskim tijelima u BiH.

Portal Faktor blizak vladajućoj Stranci demokratske akcije (SDA) pozivajući se na neimenovane izvore tvdi kako je muškarac uhićen prošlog tjedna u okolici Dresdena po tjeralici koju je za njim raspisala belgijska policija upravo Abaz (39) koji u BiH već ima podeblji policijski dosje.

Ranije ga je bosanskohercegovačka policija privodila zbog povezanosti s organiziranim kriminalom odnosno međunarodnim švercom oružja, ali i droge. Sud BiH ga je 2011. godine osudio na dvije i pol godine zatvora upravo zbog krijumčarenja droge, oružja i vojne opreme.

U ožujku ove godine isti je sud potvrdio optužnicu kojom Abaza tereti da je formirao i postupao kao pripadnik organizirane kriminalne skupine čiji su članovi bili i Deni Stanišić, Admir Mahmutagić, Almir Mrkonjić i Sumedin Topčagić. Optužnica ih tereti za međunarodni šverc drogom.

Godine 2015. su u Parizu izvedeni veliki teroristički napadi, među kojima je i masakr u dvorani Bataclan u kojem je ubijeno više od 150 ljudi.

Napadi su izvedeni na šest lokacija.

Kako prenose mediji, njemačke vlasti pripremaju izručenje državljanina Bosne i Hercegovine u Belgiju.

“Belgijske vlasti izdale su europski uhidbeni nalog zbog poticanja terorističke organizacije povezane s terorističkim napadima, uključujući i napad na koncertnu dvoranu Bataclan 13. studenog 2015. godine u Parizu”, poručili su njemačka federalna policija i tužiteljstvo u Dresdenu u zajedničkoj izjavi.

Komentari

comments