U Sarajevu održan Napretkov svečani božićni koncert

U Sarajevu održan Napretkov svečani božićni koncert

U Narodnom kazalištu u Sarajevu u ponedjeljak navečer je, pred prepunim auditorijem održan tradicionalni Napretkov svečani božićni koncert. Renomirani izvođači, klapa Sveti Juraj i Orkestar Hrvatske ratne mornarice pod dirigentskom palicom Tončija Ćićerića, pokazatelj su kako HKD Napredak iz godine u godinu obogaćuju kulturni život Sarajeva.

Klapsko pjevanje, u kojemu je publika sinoć uživala u Sarajevu nalazi se inače na popisu nematerijalnu svjetske baštine u Europi, te je, mediteranskim duhom, obogatilo društveni i kulturni život. Prof. dr. Franjo Topić obratio se prepunom auditoriju te je u pozdravnoj poruci istakao kako je koncert posvećen prvom vrhbosanskom nadbiskupu dr. Josipu Stadleru čiju 100. obljetnicu preminuća Vrhbosanska nadbiskupija komemorira ove godine. Podsjetio je prof. dr. Topić na mnogobrojne aktivnosti koje je HKD Napredak realizirao u prošloj godini.

U Sarajevu održan Napretkov svečani božićni koncert

Nadalje, istaknuo je kako smo u društvenom životu okruženi raznim suprotstavljenim tonovima, neskladu, neujednačenosti, svojevrsnoj neslozi koje nas umaraju i iscrpljuju, dok većina ljudi želi mir, spokojstvo, sporazumijevanje. Koncert je stoga imao i određenu društvenu ulogu, pokazujući kako je moguće posebnosti staviti u harmoničan okvir, ugodan uhu i estetski vrijedan. Svaki vokal ili instrument, poseban, jedinstven, svoje puno ostvarenje ima unutar jedne harmonične cjeline.

Izvođači su prvom skladbom potpuno osvojili srca sarajevske publike otpjevavši im kultnu pjesmu Sarajevo, ljubavi moja, koja je popraćena ogromnim pljeskom čitavog auditorija. Čitav se auditorij pokazao kao vrlo aktivna publika te su zajedno s orkestrom zapjevali uz poznate melodije poput Zora bila; Vilo moja; Ne diraj moju ljubav; Ružo crvena; Croatio, iz duše te ljubim… a potom i uz božićne napjeve poput: Božićna zvona; Veseli se, Majko Božja; Narodi nam se; U se vrime godišta; te kolendarsku pjesmu Dobra večer Bog da i druge.

Koncertu su iz publike nazočili i brojni ugledni predstavnici političkih, vjerskih i organizacija civilnog društva te predstavnici diplomatskog zbora. Uz ostale, na koncertu su nazočili: vrhbosanski nadbiskup Vinko kard. Puljić, njegov pomoćni biskup mons. Pero Sudar, visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, te Semiha Borovac, ministrica ljudskih prava i izbjeglica Bosne i Hercegovine, te mnogi drugi predstavnici javnog i političkog života BiH.

Koncert je uz estetsku i kulturnu funkciju imao i ona karitativnu i društveno-odgovornu, budući da je sav prihod od koncerta namijenjen Napretkovu Fondu za stipendiranje i sveučilište „Ivo Andrić – Vladimir Prelog“.

O uspjehu i posebnosti koncerta najbolje je svjedočio auditorij koje je konstantno tražio ponavljanje dijela programa na koncertu, popularni bis.

Inače je svečani koncert održan kao kruna manifestacije „Napretkovi božićni dani 2018“ koja je započela 24. studenog tradicionalnim 30. Međunarodnim memorijalnim usponom na Bjelašnicu u kojemu su sudjelovali planinari Hrvatskog planinarskog društva Bjelašnica 1923 i planinari Željezničara iz Beograda, a nastavila se promocijom planinarske karte Bjelašnice- “Josipova staza” i ostalih planinarskih staza i pravaca na Bjelašnici u Napretkovom klubu Lira u Sarajevu te tradicionalnim Napretkovim božćnim turnirima u šahu, dječjem turniru u malom nogometu i teniskom turniru veterana, kao i Likovnim analom koji je priređen u Maloj galeriji Samostana sv. Ante na Bistriku.

Komentari

comments