Uhićen Hanefija Prijić Paraga: Slijedi novo suđenje za ubojstvo tri talijanska humanitarca?

hanefija-prijic-paraga

U okolini Gornjeg Vakufa, 29. svibnja 1993. godine ubijena su tri talijanska humanitarca. Strijeljani su u jednoj šumi, a njihovo dvoje kolega su preživjeli ovaj zločin, koji je izvršila postrojba Armije BiH, piše novinska agencija Patria.

Za ovo brutalno trostruko ubojstvo Hanefija Prijić zvani Paraga osuđen je na 15 godina zatvora, kao zapovjednik ove lokalne jedinice. Prijić je na suđenju do kraja tvrdio da on nije izdao zapovijed da se humanitarci likvidiraju, ali je rekao kako prihvaća presudu. A, upravo je on uhićen na aerodromu u Dortmundu po međunarodnoj tjeralici iz Italije.

Prijić je odležao čitavu kaznu. Osumnjičeni za direktno ubojstvo tri talijanska humanitarca nisu se navodili u presudi.

Ovaj zločin je od danas ponovo postao aktualan. Naime, njemački mediji su javili da je na aerodromu u Dortmundu, 27. listopada, uhićen 52 godine star muškarac na osnovu tjeralice talijanskog pravosuđa upravo za ubojstvo tri humanitarca.

Nedavni proces protiv Raseme Handanović zvane Zolja otvorio je i ovaj davni zločin nad trojicom Talijana. Naime, uz Sabahudina Prijića, Rasema Handanović je tada bila pratilac Hanefije Prijića Parage i, pretpostavlja se da je znala detalje ovog zločina. Je li ona u toku ispitivanja konačno otkrila istinu o tome tko je osoba koja je bila direktni izvršilac likvidacije tri humanitarna radnika iz Italije?

Ovaj je slučaj koštao BiH ugleda u međunarodnim odnosima. Svojevremeno je čak i premijer Italije Silvio Berlusconi tražio istragu o ovim likvidacijama od vlasti u BiH.

Ubijena su tri čovjeka koji su išli prema Zavidovićima kako bi pokupili 76 majki i djece iz ovog grada i odveli ih na oporavak u Italiju. Ubijeni su Fabio Moreno, Sergio Lana i Guido Puletti. Posebno je tragična sudbina Guida Pulettija, jer je bio novinar u Argentini i tamo podnio teške torture prije nego što se vratio u Italiju.

Komentari

comments