Veleposlanik Del Vechio pozvan na konzultacije zbog sudjelovanja na proslavi u Banjoj Luci

Veleposlanik Del Vechio pozvan na konzultacije zbog sudjelovanja na proslavi u Banjoj Luci

Hrvatski veleposlanik u BiH Ivan Del Vechio pozvan je na konzultacije u Zagreb nakon što je sudjelovao na svečanoj akademiji u povodu obilježavanja neustavnog “Dana Republike Srpske”.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova priopćilo je da nije bilo upoznato s odlaskom veleposlanika Ivana Del Vechija u Banja Luku na prijem povodom neustavno proglašenog dana Republike Srpske i detaljno će ispitati kako je do toga došlo.

“Ministarstvo oštro osuđuje odlikovanje bivšeg oficira JNA Slavka Lisice, koji je u Hrvatskoj pravomoćno osuđen zbog ratnih zločina počinjenih na području Šibenika 1991. godine. Na zahtjev predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, ministrica Pejčinović Burić danas je povukla veleposlanika Del Vechija u Zagreb na konzultacije”. ističe se u priopćenju.

Veleposlanik Ivan Del Vechio izjavio je za portal Klix.ba da je povodom obilježavanja neustavnog Dana Republike Srpske bio u Banjoj Luci, ali da nije bio na defileu i svečanoj akademiji.

Međutim, mediji su sinoć prenijeli da se predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik na svečanom prijemu u Banjoj Luci susreo s veleposlanikom Hrvatske u BiH Ivanom Del Vechiom.

Dodik i Del Vechio su, sudeći prema fotografiji, imali srdačan razgovor, kakav je srpski član Predsjedništva imao i sa liderom HDZ-a BiH Draganom Čovićem koji je predvodio izaslanstvo hrvatskog naroda u BiH na svečanoj akademiji, javlja Srna.

Podijeli

Komentari

comments