AKADEMIK KUSIĆ: Vukovar je Siget novog doba, njegova tragedija prerasla je u pobjedu

Zvonko Kusić

Povodom 25. obljetnice vukovarske tragedije predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) akademik Zvonko Kusić dao je sljedeću izjavu:

“Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti kao najviša hrvatska znanstvena, kulturna i umjetnička institucija kojoj je temeljna zadaća čuvanje hrvatskog nacionalnog identiteta s tugom i zahvalnošću prisjeća se hrabrih branitelja grada Vukovara i svih stanovnika grada heroja stradalih prije 25 godina u srpskoj agresiji.
Žrtva koju je podnio grad Vukovar i njegovi stanovnici trajno je utkana u hrvatski nacionalni identitet kao simbol hrvatskog junaštva, otpora, požrtvovnosti, domoljublja i jedinstva. Tragedija Vukovara, tog Sigeta novog doba, prerasla je u pobjedu.
Hrvatski narod treba trajno pamtiti da bez onih koji su u najtežim trenucima novije hrvatske povijesti bili spremni žrtvovati vlastiti život ne bi bilo niti suvremene Hrvatske. Stoga je obveza sadašnjeg i budućih hrvatskih naraštaja čuvati uspomenu na Vukovarsku tragediju 1991. i s posebnim se poštovanjem i senzibilitetom odnositi prema gradu Vukovaru.”

Komentari

comments