HRVATICA ŠOKIRALA BRITANCE: Ona je im je uputila posljednje službene riječi u ime EU-a i napravila gadan gaf!

Irena Andrassy

“Thank you, goodbye, and good riddance”, poručila je britanskom veleposlaniku pri Europskoj uniji Timu Barrowu veleposlanica RH pri EU IrenaAndrassy koja je vodila posljednji sastanak između izaslanika Velike Britanije i Europske unije, na što su Britanci zanijemili od – nevjerice, šoka, ali i smijeha, piše Direktno!

U slobodnom prijevodu, Andrassy im je poručila: “Hvala vam, doviđenja, dobro da smo vas se riješili”.

“Britancima je to bilo smiješno i shvatili su što je htjela reći. Ali, povijest će pokazati da su to bile posljednje riječi Europske unije upućene britanskom veleposlaniku prije Brexita”, izjavio je jedan od diplomata koji je nazočio sastanku prošloga petka, dva dana prije negoli je Velika Britanija i formalno napustila Europsku uniju, javlja Financial Times.

Irenu Andrassy imenovala je aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u srpnju 2019. godine na mjesto hrvatske stalne predstavnice pri Europskoj uniji, a odluka o imenovanju stupila je na snagu 1. kolovoza.

Prije toga Andrassy je bila pravna savjetnica glavnog pregovarača za ulazak Hrvatske u Europsku uniju, a potom je bila zamjenica šefa kabineta Nevena Mimice, hrvatskog povjerenika za međunarodni razvoj i suradnju Europske komisije.

Prošle godine imenovana je glavnom savjetnicom u Glavnoj upravi za obrazovanje, mlade, sport i kulturu Komisije, a obnašala je i različite diplomatske funkcije.

Premijer Andrej Plenković tada ju je nazvao “jednom od najiskusnijih hrvatskih diplomatkinja”.

Andrassy je u Bruxellesu na novoj funkciji zamijenila Matu Škrabala, nekoliko mjeseci prije negoli je Hrvatska preuzela predsjedanje Europskom unijom 1. siječnja 2020. godine.

Foto: Screenshot / SALTO Eastern Europe and Caucasus Resource Centre

Komentari

comments