Hrvatski biskupi: Crkva nije protiv zdravstvenog odgoja i spremna je na dijalog

zelimir-puljicIzvanredno plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije, pod predsjedanjem predsjednika HBK zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića održano je 21. siječnja u sjedištu Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu. Na zasjedanju je sudjelovao i apostolski nuncij u RH nadbiskup Alessandro D’Errico. U dijelu zasjedanja kao gost bio je nazočan kotorski biskup Ilija Janjić.

Okupljeni biskupi uputili su izjavu sljedećeg sadržaja:

U skladu s poslanjem Crkve i službe koju biskupi vrše na opće dobro vjernika i cijeloga društva Hrvatska biskupska konferencija je od lipnja do studenoga protekle godine tražila susret i mogućnost dijaloga s Vladom Republike Hrvatske zbog nekih pitanja od zajedničkog interesa. Ta traženja dijaloga bila su intenzivna osobito nakon što je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta uvelo zdravstveni odgoj u hrvatske škole.

Budući da pri uvođenju zdravstvenog odgoja nije bila poštivana uobičajena procedura te se potpuno isključilo roditelje, biskupi su smatrali i smatraju svojom dužnošću podržati opravdane zahtjeve roditelja na odgoj djece u skladu s vlastitim svjetonazorom.

Taj jasno očitovani stav biskupa izazvao je u javnosti protucrkveno djelovanje na više razina. Puna dva mjeseca Katolička Crkva, njezini pastiri i vjernici, kao i vjernici drugih vjerskih zajednica, izloženi su medijskom podcjenjivanju vlastitih stavova, te pravom valu netrpeljivosti i komunikacijskog nasilja, sve do izvrgavanja ruglu najvećih kršćanskih svetinja.

Smatramo da je neprimjereno demokratskom duhu da roditelji, kao građani i vjernici, zbog iznošenja svoga uvjerenja i traženja svojih prava, budu izvrgnuti nesnošljivosti i diskriminaciji. Sudbinu roditelja dijelimo i mi kao pastiri Crkve, kojima je dužnost poučavati i podržavati vjernike, ali i sve osobe dobre volje, od zastranjenja zaodjevenih u lijepe riječi navodnog napretka i znanosti (usp. Benedikt XVI., Govor sudionicima plenarnog zasjedanja Papinskog vijeća Cor unum, 19. siječnja 2013.).

Pojednostavljenim prikazivanjem ozbiljnih pitanja, posebice u predloženom četvrtom modulu Kurikuluma zdravstvenog odgoja, i dalje se ustrajno tvrdi da je Crkva protiv zdravstvenog odgoja, protiv informacija o spolnosti, protiv dobra djece i mladih, te da je neosjetljiva za stvarnost vremena u kojemu živimo. Sasvim suprotno.

Crkva nije protiv zdravstvenog odgoja, nego ne želi i ne može odustati od istine o čovjeku, njegovoj spolnosti, braku i obitelji koja se u četvrtom modulu iskrivljuje i ne prikazuje cjelovito.

U skladu s rečenim, zabrinuti zbog instrumentalizacije škole kao institucije i zauzeti za dostojanstvo djece, prosvjetnih radnika i budućnost hrvatskoga društva, podržavamo roditelje u njihovim ustavnim pravima i opravdanim zahtjevima. Nadamo se da će Vlada Republike Hrvatske naći vremena i načina da o tomu razgovara sa svim zainteresiranim stranama.

Hrvatska biskupska konferencija ponovno izražava spremnost na dijalog o tim i svim drugim spornim pitanjima koja opterećuju međusobne odnose u cilju općeg dobra u našem društvu.

Komentari

comments