Komemoracija i posljednji ispraćaj generala Petra Stipetića

Petar Stipetić - pogreb

Komemoracija stožernom generalu i bivšem načelniku Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske Petru Stipetiću održana je u utorak, 20. ožujka 2018. godine Domu HV-a “Zvonimir” u Zagrebu, u organizaciji Ministarstva obrane i Glavnog stožera Oružanih snaga RH.

Komemoraciji generalu Stipetiću, koji je preminuo u Zagrebu, 14. ožujka 2018. u 81. godini života, nazočili su potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević i direktor Glavnog stožera OS RH kontraadmiral Robert Hranj, ujedno izaslanik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH uz obitelj preminulog generala, priopćio je MORH.

Poštovanje generalu Stipetiću u MORH-u odali su i izaslanik predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OS RH, savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost Vlado Galić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Josip Đakić, potpredsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar zdravstva Milan Kujundžić, brojni generali i admirali te štovatelji i poznavatelji pokojnog generala Stipetića.

Nakon uvodnog podsjećanja na odgovorne dužnosti koje je obnašao ostajući vjeran svojim idealima, prikazan je i film o vojnom putu generala Stipetića, tijekom i nakon Domovinskog rata, između ostalog i trenutak kada mu se 8. kolovoza 1995. predao 21. korpus srpske vojske na Kordunu, čime je pobjedonosno završena vojno-redarstvena operacija Oluja.

Komemoracija i posljednji ispraćaj generala Stipetića

U ovoj prigodi potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević prisjetio se generala Stipetića riječima: „General Stipetić bio je stvarni autoritet, vojnik i zapovjednik, ljudska i moralna vertikala, častan i pošten čovjek, primjer svim časnicima. Vrijednosti koje su ga krasile, upravo su one vrijednosti koje želimo očuvati i prenositi na buduće generacije hrvatskih vojnika“.

„Doprinos generala Stipetića u Oluji i u konačnom oslobađanju naše Domovine bio je golem. Oluja je simbol našeg vojničkog uspjeha i junaštva! Ona je kruna svih pobjeda u Domovinskom ratu“, naglasio je ministar.

Također, ministar Krstičević je najavio da će u čast pokojnom generalu Stipetiću središnja vojarna Hrvatske kopnene vojske u Karlovcu, mjesto operativnog zapovjedništva, od danas nositi ime vojarna stožernog generala Petra Stipetića.

U ime Oružanih snaga Republike Hrvatske u ovoj prigodi obratio se direktor Glavnog stožera kontraadmiral Robert Hranj, istaknuvši kako je general Stipetić bio odličan vojni strateg, ali i vrsni operativac te prije svega vojni vođa.

“Svojim je radom, od samih početaka stvaranja moderne Hrvatske, od najtežih dana Domovinskog rata, do zaslužene mirovine, general Stipetić dao je trajni pečat u oblikovanju Hrvatske vojske, prvo u pobjedničku silu, a kasnije u modernu vojnu organizaciju, koja je danas, kao aktivna članica NATO-a i Europske unije, sposobna za izvršavanje svih zadaća i misija, od obrane Domovine, do pomoći civilnim institucijama”, istaknuo je admiral Hranj.

Posljednji ispraćaj stožernog generala Petra Stipetića održan je na zagrebačkom groblju Mirogoj uz najviše vojne počasti, a započeo je počasnom stražom, u kojoj se izmjenilo više od stotinu sudionika.

Ispraćaj je predvodio biskup Juraj Jezerinac, a generala su na posljednje počivalište, uz obitelj i prijatelje, ispratili najviši civilni i vojni dužnosnici, među kojima je bio i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Od generala Stipetića prigodnim govorom oprostio se umirovljeni stožerni general Antun Tus. “Ispraćamo te na tvoj posljednji počinak, a u mislima nam naviru sjećanja na zajedničko vrijeme sudjelovanja u stvaranju Hrvatske vojske i samostalne države Republike Hrvatske. Na samom početku agresije na Republiku Hrvatsku, odazvao si se pozivu Domovine i stavio joj na raspolaganje sve svoje sposobnosti, znanje i energiju. Pred očima nam je tvoj lik i glas, tvoja mirnoća i samouvjerenost koja nam je svima davala nade da smo u stanju nositi se s oružjem nadmoćnijim neprijateljem. I na taj način ispunili smo stoljetnu želju hrvatskog naroda za samostalnom državom Hrvatskom,” poručio je preminulom generalu, izrazivši sućut obitelji u ime Hrvatske vojske. “Osjećamo nenadoknadiv gubitak i tugu, ali vjerujem da će nad tom tugom prevladati osjećaj ponosa jer smo ovaj naš život dijelili sa skromnim, razumnim, jednostavnim i dobrim čovjekom – velikim generalom”, istaknuo je general Tus, zaključivši kako ćemo se našeg generala uvijek rado sjećati i pamtiti ga kao jednog od stvaratelja nove hrvatske povijesti i samostalne države Republike Hrvatske.

Počasna paljba

Hrvatska i Oružane snage RH od generala su se oprostile preletom MIG-a 21 i počasnom paljbom u trenucima dok je direktor Glavnog stožera OS RH kontraadmiral Robert Hranj obitelji predavao državni stijeg. Počasnu paljbu u čast pokojnom generalu Stipetiću izvelo je 100 pripadnika Počasnog postroja bojne “Gromovi”.

Na komemoraciji i posljednjem ispraćaju sudjelovala je i Klapa Hrvatske ratne mornarice “Sveti Juraj”.

Stožerni general Petar Stipetić rođen je 24. listopada 1937. godine u Ogulinu, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Završio je Vojnu akademiju Kopnene vojske JNA.

Na poziv predsjednika Franje Tuđmana u rujnu 1991. godine, general Stipetić pridružio se Hrvatskoj vojsci, gdje je obnašao najviše zapovjedne dužnosti: zamjenik načelnika Zapovjedništva zbora narodne garde, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH, zapovjednik Sektora Zapovjedništva slavonskog bojišta Đakovo, zapovjednik Zbornog područja Zagreb te pomoćnik načelnika Glavnog stožera Hrvatske vojske za borbeni sektor.

General Stipetić bio je načelnik Glavnog stožera OS RH od 2000. do 2002. godine. Odlukom predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga 1. veljače 2003. imenovan je savjetnikom predsjednika RH za obranu i vojna pitanja i na toj je dužnosti bio do ožujka 2005., kada odlazi u mirovinu.

Za doprinos u Domovinskom ratu i iskazanu hrabrost odlikovan je: Veleredom kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom, Redom kneza Domagoja s ogrlicom, Redom Nikole Šubića Zrinskog, Redom bana Jelačića, Redom hrvatskog trolista, Redom hrvatskog pletera, Spomenicom Domovinskog rata, Spomenicom domovinske zahvalnosti za pet i 10 godina službe te medaljama Bljesak i Oluja, stoji na kraju priopćenja.

Foto: MORH/ J. Kopi, T. Brandt

Komentari

comments