Medicinske sestre kažu da ih je predsjednica Grabar-Kitarović uvrijedila, evo kako su joj odgovorile

Kolinda Grabar-Kitarović

Hrvatska komora medicinskih sestara osudila je izjavu hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, u kojoj je spomenula medicinske sestre u kontekstu korupcije.

Govoreći o korupciji u društvu, Grabar-Kitarović je kazala da su je “prijatelji pitali zašto nije ništa odnijela u bolnicu, jer medicinske sestre to očekuju”. Time je predsjednica Republike Hrvatske insinuirala da medicinske sestre “očekuju” nešto od pacijenata o kojima vode zdravstvenu skrb u bolnicama.

“Medicinske sestre i tehničari u najvećoj mjeri svoj posao obavljaju profesionalno i etično. Poziv medicinske sestre i tehničara podrazumijeva humanost, požrtvovnost i nesebičnu brigu za druge. Medicinske sestre i tehničari maksimalno su posvećeni pacijentima tijekom provođenja sestrinske djelatnosti. Nedopustivim držimo povezivanje ove humane profesije s koruptivnim radnjama. Naime, općepoznata je činjenica kako svaki savjesni građanin ukoliko ima saznanja ili sumnja u počinjenje kaznenog djela ima dužnost isto prijaviti s navođenjem imena i prezimena osobe za koju postoji sumnja. Tako da etiketiranje sestrinstva kao koruptivne djelatnosti je neprihvatljivo”, rekao je predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara Mario Gazić.

Hrvatska komora medicinskih sestara naglašava stoga da jedino što medicinske sestre i tehničari očekuju je da vladajući konačno počnu rješavati nagomilane i goruće probleme s kojima se svaki dan susreću u svome profesionalnom radu.

Neki od tih problema su nedostatak medicinskih sestara u odnosu na potrebe za zdravstvenom njegom, nepriznavanje visokoobrazovanih medicinskih sestara u sustavu, loša organizacija i neodrživi uvjeti rada u sestrinstvu, potplaćenost, nepravedan način napredovanja, nepravilna raspodjela radnog opterećenja, nejasna sistematizacija radnih mjesta i sve češća izloženost verbalnom i fizičkom zlostavljanju gorući su problemi hrvatskog sestrinstva, poručila je Hrvatska komora medicinskih sestara.

Foto: Ured predsjednice

Komentari

comments