MOGUĆE I ZATVARANJE GRANICE: Ministar najavio nove mjere zbog epidemije u Italiji

Ministar zdravstva Vili Beroš u Dnevniku Nove TV  osvrnuo na situaciju sa susjednom Italijom u kojoj su dosad tri osobe preminule od korona virusa. “Uvođenje talijanske karantene za Hrvatsku znači manju opasnost, s obzirom na to da se ograničava kretanje građana”, kazao je Beroš.

Beroš je rekao da će se, sukladno mjerama koje je poduzela susjedna Italija, organizirati prihvat hrvatskih i talijanskih državljana koji dolaze iz tih regija na drugačiji način. “Imamo osnovu za uvođenje zdravstvenog nadzora sa ili bez ograničavanja kretanja i karantene za osobe koje su bile u žarištu ili u kontaktu sa zaraženima. Danas ćemo dati nove upute za postupanje prema onima koji dolaze iz Italije”, istaknuo je Beroš.

Ministar objašnjava da će se za građane koji u Hrvatsku dođu iz Italije odlučivati je li ih potrebno smjestiti u karantenu ili će se samo izdati rješenje o zdravstvenom nadzoru s ili bez ograničenja kretanja.

Ministarstvo zdravstva izdat će i preporuku školama da se ne preporuča odlazak na školske ekskurzije i izlete u Italiju. “Moramo uvažiti nove okolnosti. Svjedoci ste da je u roku od jednog i pol dana situacija u Italiji eskalirala”, istaknuo je Beroš.

U Hrvatsku u ponedjeljak ujutro dolazi 22 kineskih državljana koji na gradilište Pelješkog mosta donose dizalice i opremu, a tijekom vikenda je u Rijeku stiglo i mnogo Talijana zbog Riječkog karnevala. “Mi u ovom trenutku nemamo infekciju i zabraniti dolazak talijanski turistima u Rijeku nije bilo moguće. Međutim, iz trena u tren pratimo situaciju i sukladno tome mijenjamo naše odluke”, objasnio je Beroš i istaknuo da je otvorena i mogućnost zatvaranja granica.

“Važno je napomenuti da više od 80 posto bolesnika zaraženih korona virusom razvijaju samo blažu kliničku sliku, poput gripe. Većina niti ne zna da je preboljela bolest uzrokovanu korona virusom”, kaže ministar i ističe da su najugroženiji stariji i oni slabijeg imunosnog sustava. “Apsolutno imamo dovoljno zaštitne opreme”, poručuje Beroš.

Foto: Screenshot Dnevnik Nove TV

Komentari

comments