NOĆU JE DOSLOVCE KAO U GROBU: Otok Premuda već mjesec dana bez struje!

NOĆU JE DOSLOVCE KAO U GROBU: Otok Premuda već mjesec dana bez struje!

Već drugi put u posljednjih godinu i pol najudaljeniji otok zadarskog arhipelaga, Premuda, ostao je bez struje. Opskrba je prekinuta prije gotovo mjesec dana. Danju se otok strujom napaja iz agregata, a noću je, u pravom smislu riječi – mrkli mrak.

“Doslovce kao u grobu”, žale se mještani.

U kontejneru nalazi se agregat koji otok Premudu opskrbljuje strujom od sedam ujutro do ponoći. U dvadesetiprvom stoljeću, od ponoći do jutra ovdje se već dvadeset dana živi bez struje, javlja HRT.

Svakodnevna uključivanja i isključivanja škode kućanskim aparatima, koji se češće kvare, a servisera na otoku nema. Nakon prijave kvara na kabelu, na dolazak agregata čekalo se tri dana.

Ipak, najveći je problem dotrajali podmorski električni kabel, položen prije pedeset godina.

“Inzistiramo da se pod hitno promijeni, jer je to jedino rješenje, a i ekonomski je to isplativije, dugoročno gledano, jer ovaj agregat iza nas troši četristo litara goriva dnevno, računajte koliko će on goriva potrošiti”, napominje Leon Smirčić.

U međuvremenu čekaju krpanje kabela, koje će odraditi, doznajemo, privatna tvrtka. Jedini su koji se bave ovim poslom pa se očito nemaju razloga jako žuriti.

Komentari

comments