ODORE IDU U POVIJEST: Jedan od prvih poteza Zorana Milanovića je raspuštanje Počasne bojne!

ODORE IDU U POVIJEST: Jedan od prvih poteza Zorana Milanovića je raspuštanje Počasne bojne!

Upečatljive crvene odore Počasno-zaštitne bojne odlaze u povijest, odlučio je predsjednik Milanović. Na inauguraciji održanoj danas u podne, pripadnici Počasno-zaštitne bojne Hrvatske vojske u svojim su se svečanim odorama postrojili posljednji put, i to za bivšu predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović.

No, Počasna predsjednička garda, kako je tada zvana, prvi put javnosti je predstavljena na povijesnoj smotri Zbora narodne garde na stadionu u Kranjčevićevoj u svibnju 1991. godine, podsjeća Večernji list.

Zadnje postrojavanje Počasno-zaštitne bojne | Foto: Ured predsjednika

Ceremonija velike smjene počasne straže koja se potom počela održavati ispred Banskih dvora, ubrzo je postala kuriozitet i turistička atrakcija.

Međutim, postrojbu je raspustio i uniforme umirovio tadašnji predsjednik Stjepan Mesić, nazivajući ih bespotrebnima i smiješnima. Pod novim je imenom, Počasno-zaštitna bojna – zajedno s odorama – opet uspostavljena jedanaest godina poslije. Nisu nam poznati razlozi zbog kojih je Milanović odlučio ponovno stati im na kraj.

Valja reći da su od samih početaka oko počasne se bojne u javnosti lome koplja.

Dok su neki pozdravili i svečane uniforme i smjenu straže, dijelove vojne tradicije koju ima većina europskih država, drugi su im prišivali nadimke “Tuđmanovi mundiri” i “crveni baletani”, u njima vidjeli nepotrebno izmišljanje tradicije i jednostavnije – kič.

Komentari

comments