Patrijarh Irinej (opet) tvrdi da je u Jasenovcu je ubijeno najmanje 700.000 ljudi

Patrijarh Irinej (opet) tvrdi da je u Jasenovcu je ubijeno najmanje 700.000 ljudi

Patrijarh Irinej danas u je Donjoj Gradini izjavio da je u logoru Jasenovac ubijeno najmanje 700.000 ljudi te da su katolički svećenici bili rekoderi u činjenju zločina.

Kako prenosi agencija Srna, patrijarh je rekao da u ustaškom zločinu u Jasenovcu sudjelovali i oni koji su trebali širiti ljubav i čitati Evanđelje te da su mnogi od njih okrvavili ruke do lakata, čak bili rekorderi u činjenju zločina.

Vapaj djece, rekao je, čuo do samog neba, ali ne do Zagreba i crkvenih predstavnika. “Oni koji su trebali propovijedati ljubav među narodima, oni su mačem i nožem činili zločinačka djela”, rekao je srpski patrijarh.

Istaknuo je da samo Bog zna koliki je broj onih koji su umoreni u najstrašnijim mukama.

“Još se vodi velika diskusija koliki je taj broj. Veoma veliki. Oni najobjektivniji istraživači smatraju da je prešao milijun”, rekao je patrijarh, misleći očito na ukupan broj stradalih Srba na području NDH.

Poručio je da osveta ne smije da bude predmet razmišljanja, jer je srpski narod kršćanski, pravoslavni, koji sluša Božje zapovijedi i trudi da ih koliko može ispuni.

“Moramo oprostiti jer smo kršćani, a ne smijemo zaboraviti”, naglasio je.

Po njegovim riječima, i oni koji su se objektivnije ovim problemom, a bilo je tu, kako je rekao, i poštenih Nijemaca, tvrdili su da je samo u Jasenovcu i u Gradini stradalo najmanje 700.000 nedužnih duša.

Agencija Srna, pak, napminje da je Međunarodna komisija za istinu o jasenovačkom sustavu hrvatskih koncentracijskih logora zaključila je da su Hrvati u Jasenovcu i Donjoj Gradini ubili više od 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Židova.

Foto: Screenshot Youtube

Komentari

comments