Sanader na početku suđenja: Nisam ni ratni profiter, ali ni ratni heroj

Bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu danas u 9, 30 sati počelo je suđenje za ratno profiterstvo, odnosno primanje 3,6 milijuna kuna provizije od austrijske Hypo banke.

“Nikada nisam tražio ni primio proviziju, te s gnušanjem odbacujem optužbe USKOK-a i DORH-a. Nisam ni ratni profiter, ali ni ratni heroj, jer do sada nikada nisam spomenuo svoj čin pričuvnog pukovnika HV-a kojeg sam dobio kao član ratne vlade i kao sudionik kriznog stožera”, rekao je Sanader u svom obraćanju sudskom vijeću na zagrebačkom Županijskom sudu, izvještava Vjesnik.hr.

Bivši premijer je dodao da se uvijek vodio uvjerenjem da je časno služiti domovini. Istaknuo je da se tendeciozno izbjegava činjenica vezana uz dokumentaciju austrijskog državnog odvjetništva da je u Austriji bio u svojstvu svjedoka jer nije bilo niti jednog dokumenta za nešto drugo dok je na temelju tih istih dokumenata u Hrvatskoj protiv njega posdignuta optužnica. Stoga, Sanader smatra da je riječ o konstrukciji Državnog odvjetništva i USKOK-a koja nema “nema veze sa životom”.

Sanader se požalio da DORH nije dostavio ključne dokumente koji njemu idu u prilog.

Današnja rasprava je počela ispitivanjem osobnih podataka i imovine Ive Sanadera, nakon čega mu je pročitana optužnica. Bivši premijer je izjavio da se ne osjeća krivim za djela koja mu se stavljaju na teret, a svoj iskaz će dati na kraju postupka.

Bivšeg premijera USKOK tereti da je zloporabio položaj i ovlasti 1994. i 1995. kada je u Zagrebu i Austriji pregovarao s predstavnicima Hypo banke o kreditu Hrvatskoj koja je tada zbog rata, visoke inflacije i iznimno visokih kamatnih stopa na kredite u zemlji teško pronalazila banke kod kojih bi se zadužila.

U optužnici koju je pročitala tužiteljica Tamara Laptoš stoji da je Sanader u tim pregovorima dogovorio proviziju od sedam milijuna austrijskih šilinga, to jest 3,6 milijuna kuna, koja mu je u cijelosti isplaćena pošto je između banke i hrvatske vlade zaključen ugovor o kreditu od 140 milijuna šilinga za kupnju i opremanje diplomatskih predstavništava.

Čedo Prodanović, odvjetnik iz Sanaderova braniteljskog tima, rekao da je optužnica nelogična. “Optužba tvrdi da je u teškim okolnostima u kojoj je Hrvatska bila, kada nije bilo banke koja bi državi dala kredit, dolazi Hypo banka koja ne samo da daje kredit već za njega daje i proviziju. Pa zbog čega bi banka koja nema nikakvih protukandidata dala proviziju za bankarsko tržište koje ne postoji. Puno bi logičnija bila obratna situacija, da je Hypo banka dobila proviziju. Riječ je o apsolutnoj nelogičnosti koja u bitnom dovodi u pitanje primjenu zakona o ratnom profiterstvu”, ustvrdio je Prodanović.

Prodanović tvrdi da je Sanader da nije uzeo nikakvu proviziju, da je optužba bazirana na indicijama, a da zaključivanje na principu olakotnih činjenica nije dovoljno da bi se dokazala teza o kaznenoj odgovornosti gospodina Sanadera i na kraju postupka tražit ćemo da ga se oslobodi svake odgovornosti.

Komentari

comments