SKANDAL: Mađari tvrde da im je Hrvatska otela golemi teritorij i stotine tisuća stanovnika

SKANDAL: Mađari tvrde da im je Hrvatska otela golemi teritorij i stotine tisuća stanovnika

Mađarska je prije nekoliko dana proslavila Dan nacionalnog zajedništva, spomendan uveden 2010. kako bi se obilježilo potpisivanje Trianonskog mirovnog ugovora koji je potpisan 1920. između Saveznika i Mađarske u palači Trianon u Versaillesu.

Tim je ugovorom tadašnja Mađarska izgubila dvije trećine teritorija koji je podijeljen između Austrije, Čehoslovačke, Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca te Rumunjske, piše Večernji list.

“Trianonskim ugovorom uništeno je mađarsko društvo, ekonomija i politički sustav” kazao je državni tajnik za nacionalnu politiku Árpád János Potápi.

Kao ilustraciju njegovih riječi, mađarski Međunarodni ured za informiranje na svojoj je web stranici About Hungary, na kojoj na engleskom i njemačkom objavljuje pozitivne članke vezane uz vladu te kritike EU institucija, i na pripadajućim profilima na društvenim mrežama objavio “povijesnu” kartu Mađarske.

Na toj ilustraciji Mađarsku komada pet ruku i otima joj teritorij i mađarsko stanovništvo.

Na “povijesnoj” karti Mađarske prikazano je pet ruku kako otimaju – kako pišu – dvije trećine teritorija. Na sjeveru dvije trgaju 63.004 četvorna kilometra na kojima živi 1.084.000 Mađara, na zapadu od matice se ugrabilo 4026 četvornih kilometara i 64.000 Mađara, na jugu 63.497 kilometara s 563.000 stanovnika, a na istoku 102.181 četvorni kilometar i 1.704.000 Mađara.

Ono što je ostalo je Mađarska s 93.030 četvornih kilometara i 7,6 milijuna stanovnika.

Službeni Zagreb na sve to šuti. Preciznije rečeno, nitko iz Vlade nije javno prozborio ni riječ o ovoj skanadaloznoj objavi.

Tek u odgovoru na upit Večernjeg lista iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova poručuju da je Republici Hrvatskoj neprihvatljivo prikazivanje hrvatskih zemalja u neistinitom povijesnom kontekstu kao i promoviranje aspiracija koja se ni u prošlosti nisu pokazala uspješnima.

“Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH je odmah po objavi fotografije – karikature iz 1921. godine – na Twitter profilu About Hungary stupilo u kontakt s mađarskom stranom i ukazalo na neprihvatljivost ovakve vrste objave s prikazom dijelova hrvatskog teritorija za koje se implicira da se radi o područjima Mađarske oduzetim Trianonskim mirovnim ugovorom, što je potpuno iskrivljavanje povijesnih činjenica. Dobili smo službena uvjerenja mađarske strane kako se ne radi ni o kakvom iskazivanju teritorijalnih pretenzija prema Hrvatskoj, sporna fotografija objavljena je povodom obilježavanja povijesnog događaja potpisivanja Ugovora iz Trianona, čime je u ovom dijelu Europe okončan Prvi svjetski rat”, kažu sa Zrinjevca.

Ilustraciju su oštro komentirali i u Sloveniji, ali ne jednoglasno. Kao i prije, podijelili su se po stranačkim linijama – vlada je osuđuje, a opozicija, posebice SNS Janeza Janše, blizak Orbánu, šuti.

Foto: Twitter

Komentari

comments