ŠKORO OBJAVIO KANDIDATURU: “Hrvatska treba predsjednika koji će biti oruđe naroda za odlučni zaokret”

ŠKORO OBJAVIO KANDIDATURU: "Hrvatska treba predsjednika koji će biti oruđe naroda za odlučni zaokret"

Kao što je i najavio, Miroslav Škoro je danas u 9 sati putem Facebooka potvrdio je svoju kandidaturu za predsjedničke izbore. Škoro je objavio video u kojem je naglasio ono za što bi se zalagao kao hrvatski predsjednik

Naglasio je da Hrvatska za njega nije slučajna država i kako želi hrvatsku državu vratiti narodu i ojačati predsjedničke ovlasti.

Obraćajući se putem video poruke rekao da će njegov prvi potez biti upućivanje prijedloga za promjenu Ustava, a njegov program je savez s narodom. Želi vratiti povjerenje u instituciju predsjednika RH.

“U Hrvatskoj vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu, to je zapisano u prvom članku Ustava. Jedino predsjednika Republike narod još neposredno bira. Hrvatskom danas vlada kontrolirani stranački sustav u kojemu se na vlasti izmjenjuju dvije najjače stranke sa svojim trgovačkim partnerima. Dogodine nas možda čeka i velika koalicija. Političke elite potpuno su se otuđile od naroda, bahatost i arogancija ide toliko daleko da se raznim smicalicama i manipulacijama nedopušta održavanje referenduma”, govori Škoro u svom prvom videu kao kandidata za predsjednika RH, prenosi portal Direktno.

Škoro je potom krenuo isticati što vidi da je otišlo krivo u Hrvatskoj, i obrazlaže razloge zašto se kandidirao.

“Gubitak povjerenja u državne institucije poprimio je zabrinjavajuće razmjere. Neki čak govore o Hrvatskoj kao neuspješnom projektu. Stotine tisuća hrvatskih kćeri i sinova svojom pameću i svojim radom već izgrađuju neke druge države jer ovdje nisu imali šanse bez stranačke iskaznice. Nisu više željeli živjeti u državi u kojoj spirala mržnje i netolerancije nagriza njene same temelje. To nije Hrvatska kakvu su sanjali naši preci, koju je stvarao dr. Franjo Tuđman i za koju su ratovali i ginuli hrvatski branitelji. Pobjeda u Domovinskom ratu i ostvareno jedinstvo u tom vremenu moraju biti polazna točka u izgradnji moderne hrvatske države. U takvim okolnostima Hrvatska treba predsjednika koji će biti oruđe naroda za odlučni zaokret. Hrvatska treba osnaženje ustavnog položaja predsjednika Republike. Zato sam donio odluku da ću se kandidirati za predsjednika Republike Hrvatske, a srž mog programa je savez s narodom nasuprot vladavini stranačkih elita i kompromisa sklopljenih daleko od očiju javnosti i volje biračkog tijela. Želim biti narodni predsjednik i samo ću vama polagati račun”, poručuje Miroslav Škoro.

Otkrio je i svoj prvi potez koji namjerava napraviti ako bude izabran za predsjednika RH.

“Moj prvi predsjednički potez bit će upućivanje Inicijative prema parlamentu za promjenu Ustava. Ako tu inicijativu potrebna većina ne prihvati, predložit ću predsjedniku Vlade raspisivanje ustavnog referenduma. A ako on odbije, pozvat ću građane na prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma. A tada bih volio vidjeti onoga tko će pokušati izigrati volju naroda. Predsjednik Republike jedini je dužnosnik koji predstavlja cijeli narod i mandat dobiva neposredno od tog naroda. Njegov utjecaj stoga mora biti razmjeran toj činjenici. Ja ne želim biti predsjednik ‘fikus’ već predsjednik koji će imati dovoljno ovlasti za provođenje onih politika zbog kojih će me narod izabrati”, nastavlja Škoro.

A koje su to ovlasti koje, po njemu, predsjednik RH treba imati, otkrio je u nastavku:

1. Raspisivanje referenduma

Predsjednik mora imati pravo raspisivanja referenduma bez suglasnosti premijera.

2. Zakonodavni referendum

Ako narod na referendumu usvoji zakon koji na taj način predloži predsjednik, taj zakon stupa na snagu.

3. Sazivanje sjednice Vlade

Predsjednik mora imati pravo sazvati sjednicu Vlade i njome predsjedavati

4. Privremeni veto

Škoru su mediji dugo spominjali kao mogućeg predsjedničkog kandidata, a prije nekoliko dana definitivno je prelomio i odlučio da ide u utrku za predsjednika Republike. Njegova kandidatura učinit će sljedeće predsjedničke izbore najzanimljivijima i najneizvjesnijima dosad. Škoro na predsjedničke izbore ide kao nezavisni kandidat, no ne odbacuje mogućnost podrške pojedinih političkih stranaka ili koalicija.

Komentari

comments