ŠTO JE BRENA 1993. RADILA U BRČKOM? Što je prava istina o njenoj maskirnoj uniformi? [VIDEO]

ŠTO JE BRENA 1993. RADILA U BRČKOM? Što je prava istina o njenoj maskirnoj uniformi? [VIDEO]
Lepa Brena u Brčkom 1993. godine

Gostovanje Lepe Brene u Zagrebu, osobiti izvođenje pjesme “Jugoslovenka” na koncertu u Areni Zagreb, ponovo je potaknulo propitivanja o biografiji ove turbo-folk pjevačice. U tom smislu osobito je zanimljiv njen boravak u Brčkom 1993. godine te maskirna odora koju je nosila.

U Zagrebu se 14. i 15. prosinca dogodilo javno sramoćenje hrvatskog naroda i Republike Hrvatske, napisala su četvorica hrvatskih generala, Ivan Tolj, Ivan Kapular, Marinko Krešić i Mile Ćuk, u otvorenom pismu kojim su reagirali na nastup turbo-folk zvijezde Lepe Brene.

Premda je riječ o pjevačici koja se, kako podsjećaju generali, “‘naslikavala’ u Brčkom za vrijeme velikosrpske agresije u maskirnoj odori neprijateljskih formacija koje su jurišale na Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, razarale gradove i sela, ubijale nevine ljude”, koja je, uz to, u Areni Zagreb otpjevala i pjesmu “Jugoslovenka”, Tolj, Kapular, Krešić i Ćuk ostali su prilično usamljeni u osudi ovog skandaloznog događaja.

Hrvatski političari kao da nisu ni primijetili da se nešto događa, s izuzetkom zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića koji je Lepu Brenu izveo na ručak u elitni zagrebački restoran! Hrvatski mediji, čak i oni koji slove kao umjereno konzervativni, s velikim ushićenjem izvještavaju o Breni, kao da je riječ o nastupu Andree Bocellija ili Rolling Stonesa.

Čak su se potrudili naći alibi za “Jugosloveku”! Tako jedan od najčitanijih portala za mišljenje pita poznatog hrvatskog pjevača Vladu Kalembera, a on spremno odgovara kako nikako ne može biti riječ o provokaciji. A što je drugo mogao reći kad je i on sam prije više do 30 godina s Lepom Brenom otpjevao jednu verziju “Jugoslovenke”?

A što je istina o Brčkom? Godine 2009. Brena je dobila priliku na Hrvatskoj televiziji, u emisiji Nedjeljom u 2, objasniti je što je radila u Brčkom 1993., je li išla pjevati Arkanu i njegovim vojnicima, kako neki tvrde. “To je skroz suludo, ja sam samo došla po svog oca kojeg je trebalo izbaviti iz tadašnjih zbivanja. Kakvo pjevanje”, rekla je.

Ne valja dušu griješiti i tvrditi da laže, ali valja podsjetiti da je u jednom drugom intervjuu, tri godine ranije, taj boravak u Brčkom ovako objasnila: “U Brčko sam vodila svoju sestru Faketu (ja sam Fahreta, a ona Faketa) koja je tih ratnih mjeseci doživjela nervni slom. Htjela sam da joj pokažem da se u Brčkom više ne može živjeti i da ona tamo više ne može da se vrati.”

Baš te 2009. u javnost je dospio video iz 1993. na kojem se može vidjeti Lepu Brenu kako, odjevena u maskirnu odoru, u Brčkom daje izjave nekoj televiziji.

“Paradiranje, davanje izjava za medije, pozivanje na ‘razloge za slavlje’, razlozi su koji daju jednu sasvim drugu sliku o ovom događaju”, objavio je tada portal 24sata.info, ističući da se na videu lijepo vidi kako “nikakav strah ne postoji u Lepoj Breni”, iako je medijima izjavljivala da je tada radi vlastite sigurnosti obukla lažnu vojnu uniformu koja joj je navodno ostala od sa snimanja nekog spota.

No, i o uniformi je daka dva različita objašenja:

“Bila sam u safari odeći koju sam imala na sebi kad sam snimala pesmu iz filma ‘Hajde da se volimo’. Morala sam da izgledam neutralno.” (u verziji o psihički bolesnoj sestri)

“Kako nismo mogle nikako prijeći tamo u normalnoj odjeći, iz filma ”Hajde da ludujemo” posudile smo maskirnu odoru. I to je istina.” (u verziji o spašavanju oca)

O kapi s nekim čudnom simbolima nije rekla ništa!

No, to nije jedini Brenin dodir s maskirnom odorom! U spotu za pjesmu “Ljubav je”, u ritmu vojničke koračnice, snimljenom 1994., bila je odjevena u maskirnu odoru, s crvenom beretkom na glavi. Istom onakvom kakvu je nosio Željko Ražnatović Arkan te pripadnici zloglasne postrojbe Crvene beretke koja je tijekom rata, dakle i te 1994. godine, operirala po okupiranim krajevima Hrvatske i BiH!

ŠTO JE BRENA 1993. RADILA U BRČKOM? Što je prava istina o njenoj maskirnoj uniformi? [VIDEO]
Spot Lepe Brene za pjesmu “Ljubav je”

O Breninim uniformama i kontradikotornim izjavama u vezi s njima svojevremeno je pisao i beogradski tjednik “Vreme”.

I to ovako: “Priča nije nova, a Brena je više puta objašnjavala da nije riječ o uniformi, nego o kompletu koji čine gornji dio bikinija i hlače u safari stilu, koje je nosila u filmu ‘Hajde da se volimo 3’ i u spotu za pjesmu ‘Tamba lamba’. Međutim, činjenice govore malo drugačije. Negdje tokom 1994. Brena je zaista snimila spot za pjesmu Ljubav je… U ritmu vojničke koračnice, Brena u spomenutom spotu predvodi četu vojnika koji marširaju u uniformama tadašnje Vojske Jugoslavije, kakvu nosi i ona. Doduše, za razliku od ostalih u četi, njena bluza je otkopčana, a ispod nosi gornji dio bikinija u maskirnom dezenu.”

Komentari

comments