Tomislav Žigmanov: “Da ja dođem na proslavu Oluje u Knin, ne bih se smio vratiti u Srbiju”

Tomislav Žigmanov: "Da ja dođem na proslavu Oluje u Knin, ne bih se smio vratiti u Srbiju"

Premijer Andrej Plenković sastao se u srijedu s predsjednikom Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i zastupnikom u srbijanskoj Skupštini Tomislavom Žigmanovim i predsjednicom Hrvatskog narodnog vijeća u Srbiji Jasnom Vojnić,

Žigmanov je u razgovoru za RTL Danas ustvrdio je kako nove tenzije zabrinjavaju Hrvate u Srbiji, ali i da istupe Milorada Pupovca te Aleksandra Vučića nipošto ne treba izjednačavati, prenosi .

Na novo zaoštravanje retorike između političkog vrha u Hrvatskoj i Srbiji Žigmanov gleda sa zabrinutošću.

“Napetosti koje postoje u hrvatsko-srpskim odnosima izravno se reflektiraju na naš položaj, u smislu da se usložnjava ostvarivanje naših prava, da u artikuliranju naših interesa ima određenih zastoja i ukupan ambijent u kojemu mi postojimo s puno antihrvatskih sadržaja donosi određenu vrstu zebnje, straha kod pripadnika hrvatske zajednice. Očituje se nespremnost da se sudjeluje u javnom prostoru”, rekao je Žigmanov.

Njegov svojevrsni politički parnjak u Hrvatskoj, Milorad Pupovac, ovih je dana bio dosta izložen pritiscima dijela javnosti zbog izjava u kojima je vukao paralele između današnje Hrvatske i NDH.

“Sigurno da postoji određena vrsta razloga koje je gospodin Pupovac imao kad je iznio određena stajališta. Je li to bilo potrebno na taj način i s tim vrstama sadržaja, to je drugo pitanje, pitanje za njega. Ono što mislim, kad je u pitanju Republika Srbija i percepcija tog stajališta u Srbiji, ona je dočekana s visokim odobravanjem i određenom vrstom konsenzualnog prihvaćanja kao istine”, komentirao je Žigmanov Pupovčeve izjave za RTL Danas.

U Hrvatskoj dio javnosti zamjera Miloradu Pupovcu što se ne distancira, odnosno čak i ispriča za neke izjave predsjednika Vučića koje raspiruju nacionalističke strasti. Je li to zahvalna pozicija, odnosno treba li on odgovarati za ono što Vučić govori?

“Naravno da ne bi trebao odgovarati i tumačiti svaki potez predsjednika druge države, naravno da ne bi svakodnevno trebao biti na crti tumačenja nekih procesa”, odgovorio je Žigmanov.

Pupovac je u kontaktu s Vučićem kao što je Žigmanov s premijerom Plenkovićem pa se postavlja pitanje ostavlja li to prostor da on urgira i nešto kaže.

“Sigurno da postoji prostor da se nešto radi, zašto se to ne čini, to ne znam, ali samo ću reći i to da je atmosfera u Hrvatskoj puno tolerantnija kad je u pitanju prihvat drugačijih stajališta, tumačenje najskorije povijesti i kad su u pitanju geste. Mogu reći da, kad bih ja došao na proslavu Oluje u Knin 5. kolovoza, ja se ne bih smio vratiti u Srbiju. Gospodin Pupovac dolazi 4. već nekoliko godina na Dan sjećanja. Istina, postoje u dijelu javnosti prozivanja, ali to se ipak dogodi”, smatra Žigmanov.

Foto: Vlada RH

Komentari

comments