U Novom Sadu otkrivaju spomen-ploču generalu koji je zapovijedao napadima na Vukovar

Pad Vukovara - Vukovar 1991.

U Novom Sadu, u tamošnjem kompleksu Vojske Srbije, u petak će biti otkrivena spomen ploča zapovjedniku napada postrojbi bivše Jugoslavenske narodne armije (JNA) na Vukovar general-majoru Mladenu Bratiću!

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina taj čin opisuje kao “ruganje žrtvama ratnih zločina, etničkog čišćenja i genocida iz devedesetih godina”, prenio je novosadski portal 021.rs.

Ističu da je Bratić zapovijedao napadom na Vukovar i razaranjem tog grada, “što je bila jedna od najsramnijih vojnih operacija u modernoj povijesti ratovanja, koja je ostavila neizbrisivu ljagu na obrazu glavnog grada Vojvodine”.

“Građanska Vojvodina smatra da je ovo još jedan u nizu poteza kojim se Ministarstvo obrane i Vojska Srbije rugaju žrtvama ratnih zločina, etničkog čišćenja i genocida iz devedesetih godina 20. stoljeća. Promocijom knjiga osuđenih ratnih zločinaca, postavljanjem spomen-ploča i sličnim revizionističkim potezima, Vojska Srbije po drugi put ubija žrtve ratnih zločina, a članovima njihovih obitelji živote pretvara u još veći pakao”, navela je Građanska Vojvodina i podsjetila na jedan od grafita koji se devedesetih godina nalazio na jednoj fasadi u središtu Novog Sada – “Novosadski korpuse – stidi se!”.

Građansku Vojvodinu čine Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Građanska akcija Pančevo, Zelena mreža Vojvodine, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Vojvođanski građanski centar, Centar građanskih vrednosti Subotican i Centar za interkulturalnu komunikaciju.

General Mladen Bratić poginuo 2. studenoga 1991. godine kod Borovog Naselja, obavljajući funkciju zapovjednika Novosadskog korpusa tijekom bitke za Vukovar.

Bratić je jedini general na jugoslovenskoj/srpskoj strani koji je poginuo u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije. Pokopan je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. Pogrebu su, među ostalim, prisustvovali Arkan, Momčilo Golijanin, Goran Hadžić, Života Panić i Blagoje Adžić između ostalih.

Komentari

comments