YIHR BiH osudio rušenje spomenika na katoličkom groblju u Bugojnu

bugojno-groblje-poruseni-spomenici
Inicijativa mladih za ljudska prava BiH (Youth Initiative for Human Rights B&H – YIHR BiH) izdala je priopćenje u kojem osuđuje rušenje spomenika na katoličkom groblju u Bugojnu.

U priopćenju stoji:

“Mi, aktivisti i aktivistice Inicijative mladih za ljudska prava u BiH, oštro osuđujemo vandalski čin lomljenja i izvrtanja 28 nadgrobnih spomenika u gradskom katoličkom groblju Sultanovići, u Bugojnu, koji se dogodio prije dva dana. Napad na spomenike, od kojih neki datiraju još iz 19. stoljeća, predstavlja napad na kulturno blago, vjerske osjećaje i sigurnost života zajednice, ali i pojedinaca koji joj pripadaju.

Imajući to u vidu, vandalski čin predstavlja napad na mogućnost i realnost mirnog suživota svih građana, ne samo Bugojna, nego i čitave Bosne i Hercegovine, te danas ne predstavlja izuzetak, već pravilo, gdje se brojno manjinske skupine u različitim mjestima širom zemlje osjećaju nezaštićenim i nesigurnim pred šutnjom većine na ovakve i slične napade.

Napadima nekolicine vandala, kroz određeno vremensko razdoblje, želi se stvoriti negativna atmosfera nepoželjnosti i nesigurnosti života i rada građana katoličke vjeroispovijesti, što predstavlja ugrožavanje njihovih osnovnih ljudskih prava.

Ovom prilikom želimo istaknuti važnost javne osude takvog čina od svih građana Bosne i Hercegovine, budući da ovo nije izdvojeni slučaj, nego je samo još jedan u nizu napada na vjerske objekte koji su se u posljednjih nekoliko mjeseci dogodili u Bugojnu.

Osuđivanjem napada na nadgrobne spomenike u ovom gradu šaljemo poruku da je Bosna i Hercegovina zemlja suživota, ravnopravnosti i uživanja jednakih prava svih njenih građana, te da ćemo osuditi i pozvati na odgovornost svaki sličan incident i napad na bilo kakvih kulturnih i vjerskih spomenika u našoj zemlji.

U sistemu koji navodno priznaje konstitutivnost tri naroda na cijelom prostoru države Bosne i Hercegovine, pored ugroženosti građana koji ne pripadaju ovim kolektivitetima, često se zaboravlja i na diskriminaciju, segregaciju i zastrašivanje koje se vrši prema pripadnicima ova tri naroda u mjestima gdje oni nisu većina.

Primjera za to je mnogo, od pristupa javnim funkcijama, zdravstvenim uslugama, obrazovanju, političkom zastupanju, do ugroženosti fundamentalnih sloboda kakve su sloboda izražavanja, kretanja, okupljanja do slobode vjeroispovijesti, te ih nalazimo od Višegrada do Prijedora, od Bugojna do Sarajeva i Mostara.

Pozivamo političke lidere, akademsku zajednicu i organizacije civilnog društva da zajedno stanu u zaštitu onih koji su i u 2013. godini žrtvama diskriminacije i kršenja ljudskih prava zbog njihove nacionalne, etničke ili vjerske pripadnosti širom Bosne i Hercegovine.”

Komentari

comments