ŽIVOTNA PRIČA: Splićanka napustila posao na sudu i otišla u Irsku, ali nije tamo našla sreću…

Dublin, Irska

Splićanka Stela Grljušić (33) dala je otkaz na sudu i otišla u Irsku gdje je tri godine radila kao “au pair” djevojka, odnosno čuvala je djecu u jednoj obitelji, a istodobno je pohađala Fitness institut. Sada se vratila u Hrvatsku.

Iako je završila pravni fakultet, danas radi kao osobna trenerica, za što se školovala u Irskoj nakon što je u veljači 2015. odselila iz Hrvatske.

“Otkazu na sudu prethodilo je godinu i šest mjeseci rada, gdje sam shvatila da svaki dan čekam marendu, a iza marende kraj radnog dana. Svaki dan sam čekala petak, a nijednu nedjelju nisam čekala ponedjeljak. Tada sam shvatila da nešto moram mijenjati i da ne želim život tako provesti”, ispričala je ona za Slobodnu Dalmaciju.

“Upoznala sam nekoliko Hrvata vani. Dojmovi su uglavnom dobri, irski standard je bolji od našeg i Hrvati tamo “dišu” bez kredita i dugova pa su manje čangrizavi, politika i novac nisu glavna tema. Svi ljetuju u Hrvatskoj i nadaju se boljem sutra i povratku u svoju zemlju. Rijetki su oni koji žele tamo ostariti”, rekla je, govoreći o svojim dojmovima o životu u Irskoj.

Kaže da u Irskoj nije sve tako bajno: “Vani nije teško uspjeti ako si discipliniran, uporan i jako vrijedan. Irci cijene rad te ne postoji šansa da nećeš biti nagrađen. No, isto moram napomenuti, ako su ti radni kolege Irci, a ne drugi došljaci, koliko god se govorilo o nediskriminaciji i jednakim uvjetima u stvarnosti to tako ne funkcionira. Imaš priliku i bit će ti pružena tek nakon što neki Irac prije tebe zauzme bolju poziciju.”

A zbog čega ste na koncu odlučila vratili u Hrvatsku?

“U Hrvatskoj sam se okušala samo kao diplomirana pravnica, ali kao osobni trener nisam. Kiša mi je postajala sve nepodnošljivija, a osunčane fotografije koje su mi svakodnevno slale mama, sestra i prijatelji su zaista govorile 1000 riječi, pa sam jedno jutro samo rekla – ma, kvragu sve, idem bit osobni trener doma!”, izjavila je Stela Grljušić u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju.

Komentari

comments