U Hrvatskoj prosvjedi zbog presuda Gotovini i Markaču

Na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića u 12 sati okupilo se 5000 branitelja i građana koji, pod geslom “Za Domovinu”, izražavaju nezadovoljstvo Haaškim presudama hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču. Organizatori skupa u predloženim zaključcima prosvjeda uz ostalo ističu da hrvatski branitelji nikad nisu bili niti jesu pripadnici zločinačke organizacije, već su bili i ostali hrabri i odlučni branitelji svojeg naroda i države Hrvatske, javlja Vjesnik.hr.

Bivši ratni zapovjednik specijalne policije Željko Sačić, jedan od organizatora prosvjeda, rekao je kako je jučer u Haagu osuđen hrvatski narod, 16 tisuća poginulih. “Nećemo dozvoliti da od žrtve agresije naprave agresora. Oni su sotonskim planom bacili stigmu na Oluju i žele baciti jaram na našu djecu”, rekao je Sačić i ustvrdio kako trenutačno prosvjeduje 50.000 ljudi.

Ivan Pandža Orkan kazao je kako se bivšem predsjedniku Stjepanu Mesiću treba suditi zbog nelegitimnog ‘dilanja’ transkripata iz Domovinskog rata. Njegov poziv izmamio je veliki pljesak odobravanja prosvjednika.

U izvješću Vjesnik.hr navodi da se prosvjedi održavaju i u drugim hrvatskim gradovima.

Petstotinjak branitelja, članova udruga stradalnika Domovinskog rata i drugih građana, danas je mirnim mimohodom središtem Rijeke izrazilo nezadovoljstvo presudama Gotovini i Markaču. Predsjednik riječkog ogranka Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata (UHDDR) Mile Biondić održao govor u kojem je naglasio kako je “ova sramotna presuda najbolja slika političkog Haaškog suda”. Nastoji se izjednačiti agresor i žrtva, rekao je.

Biondić “odgovornima za ovu presudu” smatra nekadašnjeg premijera Ivicu Račana zbog – kako je naveo – “suludog prihvaćanja Haaškog suda”, tadašnjeg Račanova suradnika, a današnjeg predsjednika Republike Ivu Josipovića, koji je, kako je ustvrdio Biondić, pravno “izručio ‘Oluju’ Haagu”, bivšeg predsjednika Stjepana Mesića za kojeg je ocijenio da je “napravio sve da se generali osude” te bivšeg premijera Ivu Sanadera koji je sada u pritvoru u Austriji, a koji je izručio generala Antu Gotovinu Haaškom sudu. Na spomen Stjepana Mesića dio prosvjednika je skandirao “izdajica” i “veleizdaja”.

Oko dvije tisuće branitelja na središnjem osječkom trgu okupilo se na prosvjedu Koordinacije udruga i stradalnika proisteklih iz Domovinskog rata Osječko-baranjske županije. Na Trgu Ante Starčevića organizatori prosvjeda pozvali su građane da mirno i dostojanstveno izraze svoje negodovanje presudom koju smatraju „pljuskom Domovinskom ratu, hrvatskom narodu i svim hrvatskim braniteljima“.

Prema izviješću zadarske policije tijekom noći sa petka na subotu policija i vatrogasci intervenirali su dvadesetak puta i to uglavnom na dionici državne ceste D-8, na dijelu od Pakoštana do Draga. Na tom je području zabilježeno nekoliko slučajeva paljenja automobilskih guma, borovih grana i kontejnera, te bacanja kamenja na prometnicu i željezničku prugu Zadar-Knin. Veće štete, kažu u policiji, nije bilo, a nitko nije ni ozlijeđen. Tijekom jutra na više su kuća osvanuli grafiti.

U organizaciji udruge Prvi hrvatski redarstvenik u subotu je u Šibeniku, na središnjem gradskom trgu-Poljani, započelo javno potpisivanje Uskršnje čestitke generalima Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Mirku Norcu. I na ovaj način želimo im kazati da ih nismo zaboravili i da cijenimo doprinos kojeg su dali u obrani Domovine, kažu organizatori potpisivanja javne čestitke. Na gradskom predjelu Šubićevac, ostvanuo je veliki transparent s likom generala Gotovine i natpisom “Generale, Šibenik je uz tebe!”

Pozivu da stave svoj potpis na javnu čestitku u Kninu se odazvalo više tisuća građana. Kninjani su nakon izricanja presude palili svijeće i hrvatski stjeg na tvrdjavi spustili na pola koplja.