IFIMES: Za relaksaciju odnosa u Brčko Distriktu treba sudski procesuirati Mirsada Đapu

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane objavio je priopćenje za javnost kojim izražava zabrinutost događanjima u Bosni i Hercegovini, posebno u postizbornom periodu prouzrokovanom neformiranjem vlasti na državnoj razini.

“Najveću odgovornost za nastalu situaciju snose dvije vodeće političke stranke – Socijaldemokratska partija (SDP) Zlatka Lagumdžije i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika. Posebno zabrinjava činjenica, da se osobnni sukob između Zlatka Lagumdžije i Milorada Dodika prenio i na konfrontaciju dvije političke stranke na svim razinama vlasti u Bosni i Hercegovini, koji je eskalirao poslije parlamentarnih izbora održanih 3. listopada 2010. godine”, ističe IFIMES.

Međunarodni institut IFIMES, provodeći istraživanje u sijhečnju i veljači 2011. u lokalnim zajednicama u BiH, utvrdio je da se osobni sukob između Lagumdžije i Dodika najsnažnije prenio i na područje Brčko Distrikta BiH. “IFIMES je istražio pozadinu događanja u Distriktu. Sukob između SDP-a i SNSD-a u Brčkom kulminirao je neizborom Mirsada Đape (SDP) za predsjednika Vijeća naroda Republike Srpske. Dodik je osobno blokirao izbor Đape za predsjednika Vijeća naroda RS. Đapo je Lagumdžijin dugogodišnji kadar i nekadašnji predsjednik Skupštine i načelnik Brčko Distrikta za kojeg se tijekom obavljanja funkcije vezuju brojne nepravilnosti. Kao kontraudarac Dodiku, Lagumdžija je preko svog stranačkog aparata pokrenuo kampanju za smjenu gradonačelnika Brčko Distrikta BiH dr. Dragana Pajića (SNSD), koji je proglašen najboljim gradonačelnikom u Bosni i Hercegovini. Tako zbog sukoba Lagumdžije i Dodika gradonačelnik dr. Pajić postaje kolateralna šteta”, stoji dalje u priopćenju IFIMES-a.

Pozadinu sukoba IFIMES ovako objašnjava: “Cilj eliminacije gradonačelnika dr. Pajića je da kriminalne strukture unutar brčanskog SDP-a žele prikriti dugogodišnji kriminal u Brčko Distriktu pod pokroviteljstvom i u organizaciji Mirsada Đape i pojedinaca iz SDP-a, i pri tome su spremne žrtvovati najuspješniji projekt međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini i regiji, Brčko Distrikt.”

Međunarodni institut IFIMES smatra da se u aktualna dešavanja u Brčko Distriktu trebaju uključiti visoki predstavnik Valentin Inzko i supervizor za Brčko Roderick W. Moore, kako sprečili “destruktivno djelovanje SDP-a zbog njihove najavljene blokade rada Skupštine Brčko Distrikta, kojom se želi onemogućiti funkcioniranje Distrikta i time umjetno izazvati nepotrebna kriza”.

IFIMES zaključuje da je za “relaksaciju odnosa unutar Brčko Distrikta potrebno sudski procesuirati Mirsada Đapu i njegove saradnika, da bi se kroz sudski proces utvrdio opseg i struktura počinjenog kriminala, koji godina opterećuje odnose unutar samog Brčko Distrikta”. [Hrvatska rijec]