Tihić: Postoji spremnost da se podrži HDZ-ov kandidat

Postoji spremnost da se podrži kandidat HDZ-a BiH za predsjedavajućeg Vijeća ministara, izjavio je predsjednik SDA Sulejman Tihić nakon sastanaka spredsjednicima HDZ-a BiH i SDP-a, Draganom Čovićem i Zlatkom Lagumdžijom.

Prema Tihićevim riječima, u razgovoru s Čovićem nije bilo riječi o imenima kandidata, a razgovarano je i o sporazumu o etničkoj zastupljenosti na ključnim pozicijama ispod razine Vijeća ministara u skladu sa popisom stanovništva, te o formiranju vlasti u Srednjobosanskoj i Hercegovačko-neretvanskoj županiji. Također je, rekao je Tihić, dogovoreno iniciranje razgovora sčelnikom SNSD-a Miloradom Dodikom i predstavnicima iz RS o formiranju Vijeća ministara BiH.

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH prof. dr. Dragan Čović rekao je u srijedu da je izvjesno da novo Vijeće ministara BiH neće biti formirano do rujna.

“Bio sam iskreno uvjeren da smo uz malo više napora i uvažavanja mogli to učiniti do ove sjednice. Nismo uspjeli u tome i sada je izvjesno da će to biti učinjeno u rujnu”, izjavio je Čović novinarima u Sarajevu.

Odgovarajući na pitanje da li je tijekom susreta bilo riječi o mogućnosti da Mladen Ivanković Lijanović osigura podršku stranaka Platforme za predsjedavajućeg Vijeća ministara, Tihić je rekao da to može biti slučaj samo ako predstavnik Narodne stranke “Radom za boljitak” osigura podršku iz RS-a, što je u ovom trenutku teško izvodivo.

“Razgovarali smo o tri grupe pitanja. Јedna grupa pitanja je bila o Vijeću ministara. Bilo je riječi i o formiranju vlasti u kantonima, ali sve je to dio jednog paketa”, rekao je Tihić.

Susret Čovića i Tihića održan je u zgradi Parlamentarne skupštine BiH, dok je susert Čovića sa liderom SDP-a Zlatkom Lagumdžijom i SDA Sulejmanom Tihićem održan ranije u zgradi Vlade FBiH u Sarajevu.

Predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija je pak nakon sastanaka s Tihićem i Čovićem rekao da ništa nije dogovoreno. Po njegovim riječima, kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH može biti iz reda HDZ-a BiH, ako prethodno budu dogovorena sva ostala ministarska mjesta.

Rekao je ipak kako postoji varijanta prema kojoj su stranke “platforme” prihvatile da se, ako dođe do dogovora o programskoj osnovi i kompoziciji budućeg Vijeća ministara, “može razgovarati o tome da podrže kandidata HDZ-a BiH, ako je za ostale prihvatljiv”.

Lagumdžija je potvrdio da je tijekom susreta bilo je riječi o formiranju Vijeća ministara BiH, te formiranju vlasti u Srednjobosanskoj i Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

“Ima dosta stvari o kojima smo se usaglasili, a razgovarali smo i o strukturi Vijeća ministara BiH. Nismo postigli dogovor o onome što je i dalje sporno, a to je omjer između stranaka `platforme`, s jedne strane, i dva HDZ-a s druge strane”, rekao je Lagumdžija.

Najavio je da će biti nastavljeni razgovori o raspodjeli ministarstkih mjesta u Vijeću ministara te dodao kako je “sasvim prirodno da je možda, ipak, u sve ovo skupa potrebno uključiti i Milorada Dodika”.

Istakao je kako na sastanku nije spomenuto nijedno ime kada je riječ o strukturi Vijeća ministara BiH. “To je očigledno stvar Čovića i Dodika, koji nas drže u situaciji u kojoj će ovo Vijeće ministara, izgleda, naredne tri godine možda funkcionirati na ovaj način. Ako je to njima dobro, ja to ne mogu promijeniti”, dodao je Lagumdžija.