Proslavljen Dan viničkoga zajedništva

U subotu, 6. kolovoza u Župi Vinica, koja se nalazi u jugozapadnom dijelu općine Tomislavgrad, na samoj tromeđi Dalmacije, Bosne i Hercegovine, obilježen je Dan zajedništva u Vinici. U 11 sati bilo je svečano Misno slavlje na Oltaru života sa spomenikom poginulim Hrvatima iz župe Vinice u svim ratovima. Predstavljena je nova knjiga s naslovom Jokanov slikopis, Slikarski opus Josipa Jokana Šiške (1942.-1974.), što ju je priredio prof. don Ilija Drmić, a izdala Naša ognjišta iz Tomislavgrada u suradnji sa Župnim uredom u Vinici i Zavičajnim društvom u Splitu.

Nakon Svete mise bila je mogućnost okrjepe pod šatorima, te druženje. Ovaj Dan zajedništva bio je obilježen i športskim igrama na igralištu.

Vinički kraj, koji se naslanja na planinu Zavelim, opustošen je sustavnim raseljavanjem posljednjih pedeset godina, uglavnom zbog odlaska ”trbuhom za kruhom”, ali i zbog političkih razloga, koji su onemogućivali bilo kakav razvoj toga kraja. Broj se stanovnika u župi Vinica deseterostruko smanjio u posljednjih četrdesetak godina, a s njihovim odseljavanjem nestale su sve aktivnosti koje bi spriječile odumiranje ove župe.

Prije tri godine za župnika Vinice imenovan je prof. don Ilija Drmić. Njegovim dolaskom Vinica je počela doživljavati svoju duhovnu, kulturnu i materijalnu obnovu. Don Ilija je vratio tračak nade i optimizma za budućnost ovoga kraja, a svojim sveukupnim djelovanjem probudio je ljubav odseljenih prema svome zavičaju.

Dan Viničkog zajedništva tradicionalno se obilježava već četvrtu godinu, nakon što je izgrađen spomenik svim Hrvatima iz župe Vinice koji su poginuli u raznim povijesnim razdobljima i ratovima za hrvatsku državu i slobodu (za 162 žrtve Drugoga svjetskog rata i 15 žrtava Domovinskog rata). Toga dana Viničani se prisjećaju svih poginulih i svih pokojnika, kao i svih živih Hrvata koji su potekli iz ove velebne kolijevke hrvatskoga naroda gdje god da se nalazili diljem svijeta.

Svi odseljenici i ostali gosti došli su u svoj zavičaj novim asfaltnim prometnicama, te su imali priliku obnoviti uspomene na svoj stari kraj, zatim razgledati dijelom obnovljenu grobljansku crkvu, spomenik u čast glagoljašima s česmom, djelomice obnovljen stari župni dvor sa starom konzerviranom crkvom, čatrnjom, podignutim vanjskim kaminom što je znak života ove župe i kraja, kao i drugo, javlja portal www.samostan-tomislavgrad.info. [kta/f.p.]